NADOLAZEĆE PROMJENE

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto? Evo koliko sada primaju

Nova Vlada HDZ-a i DP-a najavljuje povećanje plaća državnim dužnosnicima, uključujući premijera i ministre, za 40 posto. Premijer Andrej Plenković iznio je ovu namjeru u intervjuu za Novu TV, naglašavajući da je nepravedno što ministri često primaju tek dvadesetu ili tridesetu plaću u svojim ministarstvima. HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret također podržava ovu inicijativu. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će se plan realizirati u idućim tjednima ili mjesecima, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon političke odluke, sada će se provesti izračuni i odabrati način povećanja plaća. Postoje dvije mogućnosti: izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika radi povećanja koeficijenata ili jednostavno podizanje osnovice za državne dužnosnike, koja nije mijenjana još od kraja 2014. godine i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Trenutačno stanje u sustavu pokazuje da glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređeni. Prosječna neto plaća glavnog tajnika iznosi 3000 eura, dok ministri primaju u prosjeku 2500 eura, što čini razliku od 20 posto.

Prijedlog je da se prvo povećaju plaće ministara kako bi se postigla razlika u odnosu na glavne tajnike, što bi rezultiralo primjerenim iznosom od 3500 eura za ministre i 4500 eura za premijera, za razliku od trenutnih 3262 eura koje mjesečno prima Andrej Plenković prema posljednjim podacima iz imovinske kartice. Postavlja se pitanje hoće li Vlada zadržati trenutni zakon ili će odlukom jednostavno povećati osnovicu za sve državne dužnosnike. Pokušaji promjene sustava plaća državnih dužnosnika već su se dogodili 2022. godine, ali su neslavno propali zbog otpora pravosudnih dužnosnika i negativnog odjeka u javnosti.

Jedan od prijedloga je bio da se državnim dužnosnicima primjenjuje ista osnovica kao i službenicima, uz značajno smanjenje koeficijenata. Ideja je bila da i plaće dužnosnika rastu s rastom ostalih plaća, no implementacija je bila nespretna. Moguća je i promjena koeficijenata uz promjenu osnovice nakon dogovora sa sindikatima, što bi rezultiralo postupnim rastom plaća dužnosnika.

Iako ima logike da premijer i ministri imaju veće plaće s obzirom na odgovornost i zahtjevnost posla, izazov će biti objasniti javnosti značajno povećanje plaća.

Tjednik Globus krajem prošle godine izračunao je kako hrvatski premijer ima najnižu plaću od svih šefova Vlada u Europskoj uniji, pa čak i u državama gdje je prosječna plaća manja nego u Hrvatskoj. Premijer Mađarske Viktor Orban tako prima 6500 eura mjesečno, premijer Bugarske ima 3700 eura, a Portugala 5700. Slovenski premijer ima oko 4000 eura neto plaću, a među razvijenijim članicama Unije, najveću plaću ima njemački kancelar i to 20.000 eura, dok talijanska premijerka prima mjesečno 6700 eura.

POSLJEDNJE DODANO: