SKANDAL U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI

BMW, Jaguar i Volkswagen koristili zabranjene kineske dijelove

Američke carinske službe su prema zaključcima Odbora američkog Senata za financije potaknute na postroženje nadzora uvoza automobila zbog moguće upotrebe zabranjenih dijelova iz Kine od strane renomiranih proizvođača automobila. Izvješće odbora ističe da su BMW, Volkswagen i Jaguar Land Rover propustili provjeriti kineske dobavljače, što je rezultiralo uvozom zabranjenih dijelova, prenosi INDEX.HR.

BMW je uvozio vozila s takvim dijelovima, dok je Jaguar Land Rover koristio sporne dijelove u proizvodnji. Volkswagen je također bio impliciran u upotrebi dijelova od kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je zabranjena u SAD-u zbog prisilnog rada nad Ujgurima.

Predsjednik odbora, Ron Wyden, izrazio je razočaranje ponašanjem proizvođača automobila, naglasivši da postoji nedopustivo neznanje o upotrebi prisilnog rada u njihovim opskrbnim lancima. Pozvao je carinu i službe za zaštitu granica da poduzmu konkretne mjere kako bi se pojačala provedba zakona i eliminirale tvrtke koje podržavaju takvu praksu.

Izvješće Odbora za financije rezultat je dvogodišnje istrage o prisilnom radu Ujgura u kineskoj Xinjiangu. Američke vlasti su zabranile uvoz robe proizvedene prisilnim radom u skladu sa zakonom o sprečavanju prisilnog rada Ujgura. BMW je objavio da je u SAD isporučio najmanje 8000 Mini Coopera s dijelovima sporne kineske kompanije.

Ova situacija dovela je do problema na američkim lukama, gdje su tisuće luksuznih automobila zaglavile zbog provjere dijelova kineske proizvodnje. Volkswagen se našao u središtu pažnje kad je otkriveno da su dijelovi zabranjenog podrijetla ugrađeni u nekoliko tisuća novih vozila njihovih podružnica. Iako su tvrdili neznanje o podrijetlu dijelova, naknadno su priznali da su neka vozila isporučena s dijelovima sporne kineske kompanije.

POSLJEDNJE DODANO: