PRVE SNIMKE

[VIDEO] Rusija počela vježbe s nuklearnim oružjem

Ruske snage su započele prvu fazu vježbi koje uključuju “praktičnu obuku za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane u utorak. U priopćenju se ističe da su vježbe obuhvatile uporabu hipersoničnih projektila Kinzhal opremljenih “posebnim bojevim glavama”. Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku o pokretanju ovih vježbi, navodeći da je to odgovor na “militantne izjave” zapadnih dužnosnika, prenosi N1.

Rusko Ministarstvo obrane je u utorak objavilo poruku na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK) u kojoj je navedeno da je osoblje Južnog vojnog okruga počelo s obukom i izvršavanjem borbenih zadaća s “specijalnim streljivom” za raketne sustave Iskander, prenosi Newsweek. Videozapis koji je Ministarstvo objavilo prikazuje vojna transportna vozila kako se kreću prema mjestima gdje se projektili postavljaju na ono što se čini kao lansirni položaj. Snimka završava s pilotom koji se penje u kokpit borbenog zrakoplova.

Vježbe se održavaju u ruskom južnom vojnom okrugu uz granicu s Ukrajinom i dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rasporedila taktičko nuklearno naoružanje, također će sudjelovati u vježbama, navode dvije zemlje. Taktičko ili nestrateško nuklearno oružje, iako manje moćno od strateškog oružja koje je dizajnirano za brisanje cijelih gradova, i dalje ima ogroman razorni potencijal.

POSLJEDNJE DODANO: