DRUGA GODINA ZA REDOM

Počela je Ljetna škola za osobe iz spektra autizma u Splitu

Drugu godinu zaredom počela je Ljetna škola za osobe iz spektra autizma u Splitu, a traje sve do 14. kolovoza. Kao i prošloga ljeta, za organizaciju je zadužena Udruga Autizam 365, a projekt financira Grad Split za polaznike OŠ Centar za autizam. Za ostale prijavljene članove Udruge, sredstva su osigurana zahvaljujući donatorskim akcijama.

Osobe s autizmom zbog ponašanja koja su društvu teško prihvatljiva nemaju slobodu. Ograničeni su na isti prostor i iste ljude u svakodnevnom životu. Oni imaju potrebu pripadati, a ovim programom želimo pokazati koliko je važan kontinuitet u životima naše djece i koliko je neophodno da institucije preuzmu odgovornost i organizaciju odgoja i obrazovanja za djecu s poteškoćama u razvoju tijekom cijele godine, kazala je Marina Vitali Grbeša, dopredsjednica udruge Autizam 365 i voditeljica projekta Ljetne škole.

Program Ljetne škole ukupno će pohađati 40 polaznika koji ispunjavaju uvjete za provedbu projekta, a koje je Grad Split propisao natječajem. 

Ovaj program nije obavezan, njegov je cilj održavanje kontinuiteta te razvijanje interesa i potencijala djece i odraslih s poremećajem iz spektra autizma. Želimo poticati kreativnost, stvaralaštvo i zdravi stil života te omogućiti razvijanja postojećih i stjecanja novih socijalnih znanja i vještina nužnih za njihov osobni razvoj. Koncept projekta Ljetne škole nije zamišljen kao čuvanje djece, već kao aktivni rad s polaznicima kroz mnoge radionice i edukacije, kazala je Marina Vitali Grbeša.

Ove godine u Ljetnoj školi sudjeluje više od 30 stručnjaka, kineziolozi, glazbeni terapeuti, logopedi te edukatori u području likovne kulture.

Iako je ovo veliki pomak u odnosu na prethodne godine i dalje na razini Republike Hrvatske nije prepoznata važnost cjelogodišnje skrbi za osobe s invaliditetom. Zakonske obveze nisu ispunjene, a institucije koje su zadužene za provođenje odgoja i obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju nisu kontrolirane.

Time se krše ljudska i ustavna prava, provodeći odgojno nastavne programe u neadekvatnim  prostorima, koji ne zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete te su daleko od pedagoškog standarda. 

Prebacivanjem odgovornosti godinama se ne poduzima ništa i time se uskraćuje zakonsko i ustavno pravo polaznika na terapijske sadržaje koji trebali biti dostupni u programu produženog stručnog postupka. Više od 10 godina pozivamo vladajuće da riješe navedeno, jer sva djeca moraju imati istu priliku za obrazovanje.

POSLJEDNJE DODANO: