KUPANJE NIJE PREPORUČENO

Sjeverni Jadran je prepun sluzi, najviše zahvaćeni gradovi oko Tršćanskog zaljeva

Tijekom nedjelje meteorolozi za primorsku regiju najavljivali su buru, koju su lokalno stanovništvo i turistički djelatnici čekali kao ozeblo sunce. Naime, već danima na površini mora uz sjeverni dio jadranske obale nalazi se želatinozni sloj mulja.

I dok hrvatski mikrobiolozi ovaj fenomen pripisuju cvjetanju mora, njihove kolege iz Slovenije tvrde da je u pitanju nešto drukčija pojava.

Slovenski Nacionalni institut za biologiju objašnjava da sluz nastaje djelovanjem fitoplanktona koji velik dio proizvedene organske tvari izlučuje u vodu. Može proći nekoliko tjedana dok mikroorganizmi ne razgrade sluz. Patricija Mozetič iz Morske biološke postaje ističe da je ovo ipak drugačiji fenomen od cvjetanja mora, donosi RTVSlo.

Osim amorfne želatinozne mase, sluz uključuje i široku lepezu živih i neživih čestica koje se na nju uhvate, uključujući fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, ličinke i jajašca drugih životinja, razne čestice kostura ili ostali ostaci raznih biljnih i životinjskih stanica, bakterija, peludi, cista i mineralnih čestica iz morskih sedimenata i kopnenog podrijetla, prenosi tportal.hr.

Sluz ne predstavlja opasnost za zdravlje kupača, ali budući da su u njoj zarobljeni mnogi organizmi koji mogu biti i patogeni, izlaganje se ipak ne preporučuje. Kako je objavio Nacionalni institut za biologiju, ovaj put fenomen sluzi nije uočen samo u slovenskim obalnim gradovima, već i u cijelom Tršćanskom zaljevu te šire u sjevernom Jadranu

Iako pojava sluzi nije česta, prvi zapis o njoj u sjevernom Jadranu datira iz 1729. godine, a zadnja takva pojava na ovom području dogodila se 2018. godine. Slovenski stručnjaci kažu da, ako bura ne ‘rastjera’ sluz, more može ostati ovakvo i nekoliko dana, dok ga ne razgrade mikroorganizmi.

POSLJEDNJE DODANO: