NENAJAVLJENA CIJENA

“Pet kilometara za 10 minuta platila sam 45 eura. Vozač je skužio da nisam odavde”

Liberalizacija taksi usluga, iako je doprinijela većoj dostupnosti i obilju vozila na cestama hrvatskih gradova, također je otvorila prostor za neke taksiste da iskoriste situaciju i naplaćuju iznose koji su daleko iznad razumne granice. O tome svjedoče nedavni slučajevi nezadovoljnih putnika koji su se obratili redakciji N1 s pričama o šokantnim računima nakon kratkih vožnji po Zagrebu. Jedna od njih je platila 33 eura za vožnju od jedne zagrebačke bolnice do Novog Zagreba, dok je druga za još kraću vožnju platila još više.

“Rekao je da me neće pustiti dok ne platim”

Jedna od priča dolazi od Slavonke koja je stigla vlakom u Zagreb iz svoje rodne regije. U žurbi zbog zakazanog termina u poliklinici u Vukovarskoj ulici, odlučila je uzeti taksi umjesto uobičajenog tramvaja. Vožnja do odredišta, udaljenog svega pet kilometara, trajala je manje od deset minuta, no taksist je nakon toga iznenadio putnicu zahtjevom za plaćanjem od čak 45 eura. Kako je vozač odbio pustiti je iz vozila dok ne plati, putnica je na kraju pristala platiti, iako je osjećala da je prevarena.

Stigla sam prijepodne vlakom u Zagreb iz Slavonije, bila sam naručena na pregled u jednoj poliklinici u Vukovarskoj ulici. Inače u Zagrebu koristim tramvaj, ali vlak je kasnio, a imala sam zakazan termin, pa sam odlučila uzeti taksi. U žurbi nisam gledala koji je taksi prijevoznik bio u pitanju. Stigli smo brzo, za manje od 10 minuta, a ta udaljenost nije veća od pet kilometara. Šokiralo me kada je taksist rekao da vožnja košta 45 eura. Razljutila sam se, pitala ga kako je to moguće i po kojoj to tarifi naplaćuje. U ljutnji sam kazala da mu najradije ne bih platila na što je rekao da neću izaći iz taksija dok ne platim. Naravno, platila sam. Nisam mislila ne platiti, ali sam skupo naučila lekciju jer prije ulaska u taksi nisam pitala koliko vožnja košta, a ni pogledala koji prijevoznik je u pitanju – ispričala je putnica.

Nemojmo zaboraviti nedavan slučaj nezadovoljne Zagrepčanke koja je za vožnju od Buzina do Trešnjevke, koja je trajala sat vremena usred dnevne špice, platila nevjerojatnih 105 eura.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP), Ana Knežević, ističe da su takve prakse neprihvatljive te da su se obratili nadležnim institucijama poput Ministarstva prometa i Gradskog ureda za promet. Ipak, odgovor koji su dobili sugerira da taksisti koji naplaćuju visoke cijene ne krše zakon jer maksimalna cijena taksi usluga nije propisana zakonom.

Knežević savjetuje putnicima da budu oprezni i da prije ulaska u vozilo pitaju vozača za cijenu prijevoza te da ne moraju prihvatiti prvu ponudu koja im se učini previsokom. Također, ističe da su taksisti obvezni pružiti informacije o cijenama, pokazati cjenik i izdati račun na kraju vožnje.

POSLJEDNJE DODANO: