VRUĆI REKORDI

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u posljednjih 2000 godina


U nedavnoj objavi u časopisu Nature, znanstvenici su iznijeli fascinantno otkriće: prošlo ljeto na sjevernoj polutki obilježilo se kao najtoplije u posljednjih 2000 godina. Ovaj pronalazak ne samo da potvrđuje globalni trend zatopljenja, već i ukazuje na kontinuirani utjecaj ljudskih aktivnosti na klimatske promjene, prenosi INDEX.HR.

Glavni autor studije, profesor klimatologije Jan Esper s njemačkog Sveučilišta Johannesa Gutenberga, naglasio je kako ovo otkriće ne bi trebalo iznenađivati s obzirom na dugotrajno ispuštanje stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju.

Za rekonstrukciju globalnih temperatura koristili su se podaci o godovima drveća s različitih lokacija diljem zapadne polutke. Ti podaci obuhvaćaju razdoblje od prvog stoljeća nove ere do 1850. godine, prije nego što su moderne instrumente počeli koristiti za preciznija mjerenja temperature.

Prema konzervativnoj procjeni, temperatura tijekom 2023. bila je najmanje 0.5 Celzijevih stupnjeva toplija od najtoplijeg ljeta na sjevernoj polutki zabilježenog 246. godine. Međutim, prosječna temperatura bila je čak 1.19 stupnjeva viša od tog rekorda.

Koautor studije Max Torbenson istaknuo je alarmantan trend: od posljednjih 28 godina, njih 25 premašilo je ljetne maksimume iz 246. godine, koja je bila najtoplija prije početka modernog razdoblja evidentiranja temperatura.

POSLJEDNJE DODANO: