PROGRAM PROSLAVE

Ovogodišnji program proslave sv. Dujma obilježit će više od šezdeset programa na dvadesetak lokacija u gradu Splitu

Preko šezdeset manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja koje će se organizirati na više od dvadeset gradskih lokacija obilježit će ovogodišnji program proslave blagdana sv. Dujma – Dana grada Splita, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Gradskoj upravi.

Program službeno započinje 28. travnja devetnicom u čast sv. Dujma u katedrali, a završava 12. svibnja Međunarodnom veslačkom regatom “Sv. Duje”. Pored tradicionalnih događanja, kao što su Svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom nagrada laureatima i tradicionalne procesije na sam blagdan, ovogodišnja Sudamja će obuhvatiti i najveći broj koncerata dosad, četiri velika na Rivi te devet na Pjaci kao novoj lokaciji za događanja u danima proslave.

Događanjima su obuhvaćene velike obljetnice poput godišnjice smrti Marka Marulića, stoljeće Jedriličarskog kluba “Labud” te stote godišnjice Salona Galić. Novitet je i inozemni program na Pjaci. Ove godine Švicarska kao inozemni partner će pokloniti jazz koncert na Pjaci te otvoriti izložbu u Staroj gradskoj vijećnici. Planiran je bogati program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste, a posebno je istaknuta besplatna izvedba Splitskog akvarela za umirovljenike 8. svibnja.

Ove godine je najveća novost što smo većinu programa koncentrirali između 1. i 7. svibnja, samog blagdana sv. Dujma. -rekao je gradonačelnik Ivica Puljak, a predstavio je i ovogodišnji vizual manifestacije koji je izradio dizajner Stjepko Rošin.

Sveti Duje uz vjersku poruku mučenika koji je umro za Krista, nosi poruku mira, zajedništva, požrtvovnosti i zalaganja za druge. Smatramo da su to vrijednosti na kojima svi trebamo raditi – rekao je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić.

Vjerski dio proslave, kako je kazao, počinje 28. travnja Devetnicom. Svake će večeri u katedrali biti misa te potom prigodan kulturno-glazbeni program. Ove godine naglasak je na obljetnici smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, pa će u sklopu Devetnice biti predstavljanje njegove knjige o duhovnosti, nadahnute Svetim pismom te samim solinskim mučenicima i sv. Dujmom. Vrhunac vjerske proslave je, istaknuo je mons. Velić, 6. i 7. svibnja, dan uoči blagdana u katedrali svečana Večernja i otvaranje moćnika sv. Dujma, te na sam blagdan ujutro velika procesija od katedrale do prigodnog oltara na Rivi na koju će propovijed voditi mons. Zdenko Križić, prvi put kao splitsko-makarski nadbiskup.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, naglasila je kako su uvedene brojne novine u ovogodišnjem programu, a posebno uvođenje Pjace kao nove lokacije za održavanje koncerata.

Prvi se održava 29. travnja, uz Svjetski dan plesa, gdje je zakazan nastup Gradskog orkestra Imotski uz Mažoretkinje grada Splita. Tradicionalno, 1. svibnja od 10.30 u planu je promenada Hrvatskog glazbenog društva „Stjepan Radić“ iz Žrnovnice uz Splitske mažoretkinje. Sljedećeg će se dana održati jazz koncert u organizaciji Veleposlanstva Švicarske, što znači da domaće i furešte. Također, 2. i 3. svibnja imamo tradicionalnu pučku Feštu sv. Križa u organizaciji Gradskog kotara Varoš i Turističke zajednice grada Splita. Velika manifestacija ‘Neka Split s dicom piva’, revijalni nastup mažoret plesa u kojem sudjeluje čak 12 gradova, a najavila je, bit će puno i klasičnog programa. Sve skupa završava velikim koncertom klapa u čast sv. Dujma 6. svibnja na Pjaci. Sve u svemu, ovo je prezentacija naše nematerijalne kulturne baštine nikad bogatijim i zanimljivijim programom – zaključila je Vukšić.

Lorena Šipić, voditeljica gradskih manifestacija ispred tvrtke Žnjan, izdvojila je i proslavu Međunarodnog praznika rada s dječjim programom i koncertom Mjesnog odbora. Navela je kako će se 3. svibnja u večernjim satima održati koncert Četiri tenora na Pjaci te 4. svibnja, nakon Zbora HNK na Peristilu, koncert Natali Dizdar. Te će večeri na velikoj pozornici na Rivi nastupiti Vojko V. i Grše.

U nedjelju, 5. svibnja, slavimo Dan Marjana u suradnji s Park-šumom Marjan pripremamo bogat program od jutarnjih sati na raznim lokacijama, uključujući koncert klapa na Vidilici, dječji program na platou ispred ZOO-a, blues festival, a na velikoj pozornici na Rivi koncert će održati Alen Vitasović. Sajam Sudamje, bez kojeg ova proslava ne može proći, zakazan je za 6. i 7. svibnja. Tu su i nastupi vokalista A-strane 6. svibnja na Rivi te Petra Graše koji će prirediti koncert na sam blagdan sv. Dujma uz veliki vatromet – najavila je Lorena Šipić.

POSLJEDNJE DODANO: