SLJEDEĆA ERA

Otkriveno kada većina tvrtki planira uvesti četverodnevni radni tjedan uz istu plaću

U skoroj budućnosti, poslovni procesi će doživjeti značajne transformacije s obzirom na utjecaj novih poslovnih modela i praksi na tržištu rada. Umjetna inteligencija, rad na daljinu, četverodnevni radni tjedan te gig ekonomija sve više postaju norma, prenosi Poslovni.hr.

Predviđanja Svjetskog ekonomskog foruma ukazuju na to da će automatizacija radne snage do 2027. godine ukloniti 83 milijuna radnih mjesta, ali i stvoriti 69 milijuna novih. Uz to, analitičko razmišljanje, kreativnost i fleksibilnost u poslovnom svijetu dobivaju još veći značaj. Tvrtke koje se odluče prekvalificirati i unaprijediti svoje zaposlenike bit će najkonkurentnije.

Rad na daljinu, kao i četverodnevni radni tjedan uz istu plaću, postaju sve prisutniji trendovi. Studija Henley Business Schoola ističe da su tvrtke koje su isprobale takav radni model uštedjele oko 2,2 posto svog ukupnog prometa. Do 2030. godine, prema istraživanju Indeeda i Glassdoora, 79 posto poslodavaca vjeruje da će većina tvrtki uvesti četverodnevni radni tjedan uz istu plaću.

Umjetna inteligencija također igra ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti rada. Tehnologije poput clouda, strojnog učenja, robotike i proširene stvarnosti sve više se integriraju u različite industrije. Iako će umjetna inteligencija utjecati na transformaciju određenih sektora, poput telekomunikacija i prerađivačke industrije, njen potencijal za stvaranje novih zanimanja također je značajan.

Gig ekonomija također doživljava značajan uzlet, pružajući prilike za dodatnu zaradu putem platformi poput Upworka i Ubera. Očekivani bruto rast gig ekonomije za prošlu godinu iznosio je 455,2 milijarde američkih dolara, što ukazuje na perspektivu ove industrije.

Ključni za napredak na tržištu rada bit će prihvaćanje fleksibilnosti, kontinuirano usavršavanje i fokus na zadovoljstvo zaposlenika. Kompanije sve više prepoznaju važnost stvaranja zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života svojih zaposlenika te davanje prioriteta njihovom mentalnom zdravlju.

Upravljanje ovim promjenama zahtijevat će razumijevanje tehnoloških trendova i prilagodbu poslovnih procesa. Kao savjet za buduće karijere, ističe se važnost odabira poslova koji potiču kreativnost, jer unatoč napretku umjetne inteligencije, ljudska kreativnost i dalje ostaje nezamjenjiva.

S obzirom na sve navedene promjene, ključno je da tvrtke i pojedinci budu otvoreni za inovacije i prilagodbe kako bi ostali konkurentni u dinamičnom okruženju tržišta rada.

POSLJEDNJE DODANO: