TRANSANKCIJSKI ZAPLET

Poduzetnik prisvajao novac iz vlastite tvrtke nanijevši štetu od 100 tisuća eura

Nakon što su policijski službenici Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave proveli kriminalističko istraživanje, 41-godišnjak se sumnjiči za niz kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta. Ovaj pojedinac, koji je bio osnivač i jedini član uprave trgovačkog društva u Dubrovniku, suočava se s optužbama za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, povredu obveza vođenja trgovačkih knjiga te povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Prema rezultatima istrage, osumnjičeni je, koristeći svoj položaj u društvu, namjerno i nezakonito prisvojio financijska sredstva društva. Putem bankomata i isplata u gotovini iz poslovnica banaka, preusmjeravao je novac s računa trgovačkog društva na svoj račun, čime je sebi neovlašteno priskrbio preko 92.000 eura, uključujući iznose za pozajmice i neplaćene kamate.

Također, osumnjičeni se tereti da je otuđio imovinu društva, uključujući prijevozna sredstva, i prodao ih ili ustupio drugim osobama, zadržavajući vrijednost te imovine za sebe. Nadalje, nije uredno vodio poslovne knjige društva i nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka iako je društvo bilo nesposobno za plaćanje već duže vrijeme.

Ukupna materijalna šteta koju je osumnjičeni prouzročio iznosi preko 106.000 eura. Protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku. Ovaj slučaj predstavlja još jedan primjer kako gospodarski kriminal može nanijeti značajnu štetu tvrtkama i njihovim dionicima.

POSLJEDNJE DODANO: