NEZAKONITO UTJECANJE

Damir Barbir istražuje kako političke stranke nezakonito javnim novcem tvore javno mišljenje

Splitski nezavisni kandidat, Damir Barbir, istaknuo je ozbiljnu zabrinutost u vezi s praksom političkih stranaka koje koriste javna sredstva za oblikovanje javnog mišljenja putem nezakonitih kanala. Kroz svoj nedavni Facebook post, Barbir je iznio konkretan primjer u kojem se navodno javni novac koristi za angažiranje PR usluga za političare putem gradskih tvrtki, što rezultira manipulacijom medijima i stvaranjem pristranog javnog mišljenja.

U svojoj objavi, Barbir je ilustrirao situaciju gdje grad Trogir, putem svojih gradskih tvrtki, plaća profesionalca za PR usluge, ali istovremeno omogućuje istom profesionalcu da pruži iste usluge političaru iz Splita, iako to nije navedeno u ugovoru. Ovaj postupak, prema Barbiru, rezultira manipulacijom medijima kako bi se promovirao određeni politički narativ i štetilo političkim protivnicima.

Zamislite recimo da Grad Trogir (odabrao sam taj grad slučajno bez želje da bilo što impliciram. Siguran sam da je Grad Trogir uredan poslodavac i ne radi navedeno iz primjera) putem svojih gradskih tvrtki angažira PR usluge određenog profesionalca. Nadalje, taj plaćeni profesionalac, za taj iznos, uz taj posao, preuzme i posao vodjenje PR-a određenom političaru recimo iz Splita, a da to ne piše u ugovoru (primjera radi, jer je riječ o susjednim gradovima pa da je lakše za povezati). I sa tim istim novcem koji ugovorno ne stoji, taj profesionalac obavlja profesionalni rad, ali i komunikaciju sa medijima kako bi plasirali određeni sadržaj u javnosti za navedenog kandidata (dogovoreni članci, dogovoreni narativ, ali i šteta političkim protivnicima itd). Plasiranjem odredjenog sadržaja u javnosti, kreira se javno mijenje građana / birača na izborima, a sve je to financirano JAVNIM novcem, gdje gradjani o tome ne znaju ništa i nitko ih ništa ne pita. Smatrate li to ispravnim? Smatrate li da bi mediji trebali dobro istražiti djelovanje gradskih tvrtki diljem Hrvatske? Je li tu riječ o korupciji? – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: