NAKON ŠEST MJESECI

Optužnica podignuta protiv bivšeg ministra Banožića zbog prometne nesreće

Nakon gotovo šest mjeseci istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra Maria Banožića (45) zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo Goran Šarić. Nesreća se dogodila 11. studenog prošle godine na državnoj cesti D 55 između Vinkovaca i Županje, prenosi Jutarnji list.

Banožića se tereti da je vozio Nissan desnom prometnom trakom, izvan naseljenog mjesta, te da je započeo pretjecanje skupa vozila unatoč smanjenoj vidljivosti zbog magle i smanjenoj preglednosti. Kao rezultat, došlo je do sudara između Banožićevog vozila i teretnog vozila iz suprotnog smjera, u kojem je vozač teretnog vozila, 41-godišnji Šarić, preminuo na mjestu nesreće.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda – navode u današnjem priopćenju iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima.

Tijekom istrage ispitano je desetak svjedoka i provedeno nekoliko vještačenja. Unatoč nekim čudnim okolnostima, kao što su odsutnost administracije u bolnici nakon Banožićeve hospitalizacije te nedostatak odgovarajuće dokumentacije, tužiteljstvo je odlučilo podići optužnicu.

Prometna nesreća potaknula je brojne spekulacije, uključujući i navode o alkoholu u krvi bivšeg ministra. Međutim, prema službenim informacijama Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”, Banožić je imao negativan rezultat na alkohol. U trenutku nesreće, brzina kretanja oba vozila bila je unutar dopuštenih ograničenja. Iako su se pojavile sumnje u postupanje nadležnih tijela, tužitelji su zaključili da nema razloga za određivanje istražnog zatvora prema člancima 107. i 123. ZKP-a.

Banožić se, uz pomoć pomagala za hodanje, odazvao pozivu policije te dao iskaz bez prisustva odvjetnika. Podizanje optužnice označava novu fazu u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju i podijelio javnost.

POSLJEDNJE DODANO: