GLOBALNI POTENCIJAL

Zamjena crvenog mesa inćunima i srdelama mogla bi spasiti 750.000 života do 2050., tvrde znanstvenici

Znanstvenici su nedavno objavili studiju koja sugerira da zamjena crvenog mesa konzumacijom manjih riba poput inćuna i srdela može imati značajan utjecaj na globalno zdravlje. Prema njihovim procjenama, takva promjena u prehrambenim navikama mogla bi dovesti do spašavanja između 500.000 i 750.000 života do 2050. godine, prenesi INDEX.HR.

Studija, provedena u 137 zemalja, pokazuje da bi korist od ove zamjene bila najizraženija u siromašnijim regijama, ali bi se također značajno smanjila smrtnost od srčanih bolesti u bogatijim zemljama.

Male ribe poput inćuna i srdela bogate su hranjivim tvarima, a njihov uzgoj ima nizak ugljični otisak u usporedbi s uzgojem skupljih plodova mora kao što su losos i pastrva. Znanstvenici ističu da iako male ribe čine tek nešto više od četvrtine ulovljenih, postoji potencijal za povećanje njihove konzumacije.

Istraživači također upozoravaju na potrebu smanjenja potrošnje crvenog mesa, koje je povezano s visokom emisijom stakleničkih plinova, te prelaska na zdraviju i ekološki prihvatljiviju prehranu. Naglašavaju da iako zamjena crvenog mesa ribom nije potpuna, predstavlja “alternativu koja obećava” u smanjenju tereta kroničnih bolesti povezanih s prehranom u budućnosti.

POSLJEDNJE DODANO: