TURISTIČKA STVARNOST HRVATSKE

Nada ugostitelja u procvat sezone komplicira nedostatak radne snage i porezni tereti

Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj s nestrpljenjem i optimizmom očekuje dolazak proljetne i ljetne sezone, nadajući se poboljšanju poslovanja nakon turbulentnih godina uzrokovanih pandemijom. Najave o dobrom turističkom interesu i ulaganja u poboljšanje kvalitete usluga pružaju nadu ugostiteljima, no istovremeno se suočavaju s dugotrajnim izazovima koji opterećuju njihovu djelatnost.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, Jelena Tabak za HRT ističe da bi 2024. mogla biti prva poslovno normalna i uspješna godina od početka pandemije. Unatoč tom optimizmu, izazovi poput nedostatka kvalificirane radne snage, visokih poreznih opterećenja i neusklađenog radnog vremena i dalje predstavljaju ozbiljan teret za sektor.

Unatoč ulaganjima u poboljšanje objekata i ponude hrane, cijene su porasle, a troškovi rada, posebno za kvalificirane radnike, kontinuirano rastu. Nedostatak domaćih radnika prisiljava ugostitelje da se oslanjaju na stranu radnu snagu, što dodatno komplicira situaciju.

Iako se primjećuje povećanje kvalitete usluga i raznolikosti ponude, visoke cijene i nedostatak radne snage predstavljaju prepreku daljnjem razvoju sektora. Nepovoljno radno vrijeme, koje nije usklađeno s potražnjom, dodatno otežava poslovanje, posebno tijekom vrućih ljetnih noći.

Recentne odluke lokalnih vlasti, poput onih u Splitu, koje ograničavaju radno vrijeme ugostiteljskih objekata, izazivaju nezadovoljstvo među ugostiteljima. Tabak ističe potrebu za većom suradnjom između političkih kreatora i struke radi pronalaska održivih rješenja za probleme sektora, uključujući smanjenje PDV-a i druge porezne olakšice.

Unatoč izazovima, Tabak naglašava da se u hrvatskom ugostiteljskom sektoru može uspješno poslovati i zaraditi, posebno uz kontinuirani rad na poboljšanju uvjeta poslovanja, digitalizaciji, ekološkim standardima i promociji. Ključno je uspostavljanje dijaloga između sektora i vlasti kako bi se osigurala održivost i prosperitet ugostiteljske industrije u Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: