IZBORI PRIJE IZBORA

Općina Otok kraj Sinja dobila povjerenicu, vijeće se raspustilo i u gradu Rabu

Zbog nedonošenja proračuna, hrvatska je Vlada donijela odluku o razrješenju gradonačelnika Gospića Karla Starčevića te raspuštanju Gradskog vijeća Raba i Općinskog vijeća Otoka pokraj Sinja. Potonja je općina na zatvorenom dijelu sjednice Vlade za povjerenicu za obavljanje poslova iz nadležnosti vijeća dobilo Anamariju Bralić Silić, pravnicu koja u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrši dužnost pročelnice Upravnog odjela za upravljanje nepokretnom imovinu, izgradnju i održavanje.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave je podsjetio na sjednici da su jedinice lokalne i područne samouprave obavezne do kraja tekuće godine donijeti proračun za sljedeću godinu, odnosno odluku o privremenom financiranju. Dužnosti povjerenika bit će upravo to – donijeti privremeno financiranje kako bi općine i gradovi mogli normalno funkcionirati premda bi se većina toga zapravo trebala svesti na “hladni pogon”.

U općini Otok stvari ne funkcioniraju još od kraja prošle godine, i to točno tri dana prije dana nove godine kada je na redovnom zasjedanju od ukupno 13 vijećnika nazočilo njih desetoro od kojih je 6 vijećnika bilo sa liste načelnika Dušana Đule te još 4 vijećnika HDZ-a. Dva vijećnika načelnika glasovali su protiv Proračuna, a za njega je bilo ostalih četvero s iste liste. Kad je odbijen proračun, nije donijeto ni privremeno financiranje pa su se stvorili uvjeti za raspust vijeća, povjerenika Vlade i naposljetku izbore za 13 novih vijećnika. Izbore prije izbora dogodine.

Bralić Silić ovo imenovanje neće biti prvi susret sa posebnom dužnošću jer je u ožujku 2022. imenovana povjerenicom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća u gradu Trilju.

Boris Bačić imenovan je povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Raba dok će gospićkog gradonačelnika mijenjati povjerenik Josip Brozičević.

POSLJEDNJE DODANO: