TEMELJI SIGURNOSTI

Održan Okrugli stol „Siguran (su)život s potresima – na primjeru Grada Sinja

Jučer, u četvrtak 22. veljače u zgradi Palacina u Sinju održan je Okrugli stol „Siguran (su)život s potresima – na primjeru Grada Sinja“ . Okrugli stol organizirali su voditelji projekta CRONOS uz suorganizaciju Grada Sinja. Na okruglom stolu izneseni su rezultati projekta CRONOS (Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla) vezani uz seizmičku mikrozonaciju Grada Sinja.

Voditeljica projekta CRONOS, prof. dr. sc. Snježana Markušić, zajedno sa svojim suradnicima – doc. dr. sc. Davor Stanko, doc. dr. sc. Mario Gazdek, Iva Lončar i Bruno Mravlja, predstavila je rezultate ovih istraživanja. Njihov rad će biti od ključnog značaja za bolje razumijevanje svojstava tla i stijena na području Grada Sinja.

Posebno vrijedne su mikrozonacijske karte i karte trešnje tla koje su pripremljene za odabrane potresne scenarije. Ove karte čine važnu seizmičku podlogu koja će biti od vitalnog značaja prilikom urbanističkog planiranja. Kvalitetna protupotresna gradnja je ključna za daljnji razvoj Grada Sinja, a rezultati ovog istraživanja pružaju vrijedan alat za postizanje tog cilja.

Okrugli stol je svečano otvorio gradonačelnik Grada Sinja, Miro Bulj. Interes za ovu temu pokazali su brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji škola, predstavnici medija te zainteresirana javnost. Očito je da je svijest o potrebi sigurnijeg života s potresima sve veća, te je ova inicijativa dobila zasluženu pažnju i podršku.

POSLJEDNJE DODANO: