POLICIJA UPUTILA APEL VOZAČIMA

Očekivane povećane gužve na cestama prema moru

Tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog odlaska većeg broja građana na putovanja, ali i tranzitnog prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Najveće povećanje prometa očekuje se danas, 29.ožujka u poslijepodnevnim i večernjim satima, potom u subotu 30. ožujka u prijepodnevnim satima te u ponedjeljak 01. travnja, na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, na autocesti, državnim cestama, ali i na graničnim prijelazima. Uz pojačani cestovni promet očekuje se i povećanje broja putnika u željezničkom, zračnom i trajektnom prometu.

Zbog vjetra, u prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar-Pula. Brodska linija 505 Vodice-Šepurine-Prvić Luka-Zlarin-Šibenik u 04:45 sati sa polaskom iz Vodica otkazana.

Istovremeno, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima.

Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise. Policijski službenici će u dane produženog vikenda na svim važnijim cestovnim pravcima  poduzimanjem pojačanih mjera i aktivnosti osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa, te ciljano postupati prema sudio0nicima u prometu koji grubo krše prometna pravila i propise.

Aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

MUP zato upozorava sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa:

Posebno apeliramo na vozače da:

prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme,

prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,

na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,

vežu se sigurnosnim pojasom,

pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu,

brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,

poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom),

ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša, snijeg), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put,

za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

  Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda: 

poštujte ograničenja dopuštene brzine,

prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

provjerite tlak u gumama,

na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine,

ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,

prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga,

vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

ne vozite slalom između vozila,

izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,

vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i

poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima, naplatnim kućicama na autocestama i slično – pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

POSLJEDNJE DODANO: