PROŠIRENJE ZALIHA

Novi lijekovi i pomagala dodani na listu HZZO-a

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je objavio u ponedjeljak da su dodani novi lijekovi i pomagala na svoju listu, što će biti od koristi za pacijente diljem zemlje.

Jedan od najznačajnijih dodataka na listi lijekova je trientindiklorid, koji se koristi za liječenje Wilsonove bolesti. Osim toga, prema novim kriterijima, lijek risdiplam će biti dostupan svim bolesnicima s dijagnozom spinalne mišićne atrofije (SMA).

Osim lijekova, na listu su dodane i generičke paralele već postojećih lijekova, što će omogućiti veću dostupnost određenih terapija pacijentima.

Pored toga, HZZO je proširio listu ortopedskih i drugih pomagala. Dodana su pomagala iz skupine proteza za noge, uključujući podskupinu stopala. Također su dodane i endotrahealne kanile plastične s balonom i bez balona, te ovlaživači zraka za inhalator kod traheotomiranih i kod traheostomiranih pacijenata.

Ove promjene predstavljaju važan korak u poboljšanju zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, pružajući pacijentima veći pristup potrebnim lijekovima i pomagalima. Očekuje se da će ove inicijative poboljšati kvalitetu života mnogih pacijenata diljem zemlje.

Konačno, u skladu s novim uredbama i odlukama, vrijednosti koeficijenata za različite medicinske postupke i dijagnostičko-terapijske skupine su također revidirane. Ovo će pridonijeti boljoj organizaciji zdravstvenog sustava i osigurati da pacijenti dobiju odgovarajuću brigu i terapiju.

POSLJEDNJE DODANO: