PLAN RJEŠENJA

HNS osnovao neovisno stručno povjerenstvo za analizu VAR situacija uz podršku UEFA-e

Hrvatski nogometni savez (HNS), uz podršku UEFA-e, formirao je neovisno stručno povjerenstvo za analizu situacija povezanih s tehnologijom VAR (Video Assistant Referee) i donesenih odluka, službeno je objavio HNS. Ovo povjerenstvo osnovano je nakon što su u javnosti procurile audio snimke komunikacije unutar VAR sobe, kao i između VAR sobe i glavnog suca, što je rezultiralo ilegalnim distribuiranjem istih.

Imenovani članovi povjerenstva su predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i Darko Čeferin, potonji na preporuku UEFA-e.

Lada Rojc, članica povjerenstva, posjeduje bogato iskustvo u nogometnom suđenju kao sudačka instruktorica FIFA-e za muški i ženski nogomet od 2017. godine, te kao instruktorica suđenja u HNS-u. Grgić je bivši međunarodni pomoćni sudac koji je ostao aktivan kao pomoćni VAR sudac nakon završetka svoje sudačke karijere, dok je Darko Čeferin, bivši FIFA sudac od 2000. do 2012. godine, danas Uefin kontrolor suđenja i stručni suradnik za sudačke poslove u Slovenskom nogometnom savezu.

Predsjednik HNS-a, Marijan Kustić, istaknuo je važnost osnivanja ovog neovisnog tijela radi razjašnjavanja spornih situacija, te zahvalio predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu na podršci i preporuci Darka Čeferina za člana povjerenstva.

Nakon detaljne analize, povjerenstvo će podnijeti izvještaj Izvršnom odboru HNS-a, koji će donijeti daljnje odluke prema potrebi. HNS će transparentno informirati javnost o ključnim zaključcima povjerenstva kako bi se osiguralo stručno i neovisno tumačenje spornih situacija, što uključuje i situacije s ilegalno distribuiranim snimkama VAR komunikacije.

Predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin, izrazio je podršku HNS-u te naglasio važnost neutralnosti i stručnosti Darka Čeferina, koji će osigurati kvalitetnu analizu kao član povjerenstva.

Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva – izjavio je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

POSLJEDNJE DODANO: