NA RAČUN OPĆINE

Načelnik Bednje nezakonito koristio javni novac kako bi hvalio svoje uspjehe uoči izbora

Načelnik općine Bednja i ravnatelj Opće bolnice u Varaždinu, HDZ-ov Damir Poljak, nezakonito je potrošio javni novac tiskajući lokalno glasilo u kojem je promovirao svoj rad, potvrdio je Visoki upravni sud. Poljak je pokušao srušiti odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, no bez uspjeha.

Novčana kazna

Povjerenstvo je utvrdilo da je Poljak bio u sukobu interesa kada je financirao izdavanje glasila s tekstom koji ga hvali, uz prikaz njegovih dosadašnjih postignuća. Glasilo je izdano pred lokalne izbore 2021. godine, kada se Poljak kandidirao za novi mandat načelnika. Na naslovnici je stajalo: “Ovo je budućnost Općine Bednja koju ćemo ostvariti u sljedeće četiri godine”, dok je na trećoj stranici bila Poljakova fotografija s obilježjima izborne kampanje. Zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je Poljaku izreklo novčanu kaznu od 3.000 eura, koju može platiti u šest rata. Poljak se protiv ove odluke žalio Visokom upravnom sudu, ali je sud potvrdio odluku Povjerenstva.

Poljakova obrana

Poljak je priznao da je Općina Bednja financirala izdavanje glasila, ali je tvrdio da se ne radi o promidžbi, već o informiranju građana o proteklom razdoblju njegovog mandata. Naveo je da se novine tiskaju i prije njegovog mandata te da je već bio sankcioniran prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Smatrao je da ne može biti dvaput kažnjen za isto djelo, no ta argumentacija je odbačena.

Visoki upravni sud RH zaključio je da je Povjerenstvo opravdano kaznilo Poljaka zbog korištenja javnog novca za političku promidžbu.

Javna sredstva s kojima je ovlašten raspolagati iskoristio je za osobni probitak odnosno vlastite interese – stoji u odluci suda.

POSLJEDNJE DODANO: