MANJINSKA POLITIKA

Davor Božinović: Ukidanje suradnje s SDSS-om je politička realnost

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u emisiji “A sada Vlada” kako su dosadašnji rezultati aktualne Vlade pokazali značajne napretke. Istaknuo je da je prosječna plaća sada 1.325 eura te da je Hrvatska dostigla 76 posto razvijenosti u usporedbi s prosjekom Europske unije, prenosi HRT.

Božinović je također naglasio da su građani Hrvatske prepoznali ove uspjehe na izborima. Objasnio je da su koalicije normalne u demokratskim zemljama te da je trenutna koalicija s Domovinskim pokretom (DP) odgovor na poruku birača sa parlamentarnih izbora.

Mi smo stvorili koaliciju s DP-om što je odgovor na poruku koju su birači poslali na parlamentarnim izborima – govori.

Dodaje kako je HDZ uvijek pokazivao razumijevanje za partnere i taj se način vladanja pokazao učinkovitim.

Kampanje su razdoblje u kojima se kaže više od toga što se misli. Teške riječi u kampanjama padaju svuda u svijetu, ali prije ili kasnije zrelost politike treba doći do izražaja – naglasio je Božinović.

Komentirajući prekid suradnje sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS), Božinović je kazao kako je to rezultat političke realnosti, ali da se politika prema manjinama neće mijenjati. Također je istaknuo da se ne može odvojiti politika od ideologije, ali da on politiku vidi kao dijalog.

Osvrćući se na borbu protiv korupcije, Božinović je rekao da su pravosudne institucije i policija tijekom mandata ove Vlade radile bez utjecaja politike. Pozvao je oporbu na dijalog, ističući da je to važno ne samo za stranke, već za cijelu Hrvatsku. Govoreći o obiteljskom nasilju i ubojstvima žena, Božinović je istaknuo kako je ove godine ubijeno pet žena, dok ih je prošle godine bilo devet.

Božinović je zaključio kako je tematika obiteljskog nasilja složena i da bi o njoj trebali govoriti stručnjaci, a ne ministar unutarnjih poslova.

POSLJEDNJE DODANO: