NEPOZNATI POČINITELJ

Na splitskim Mejama netko herbicidom otrovao hrast star 50 godina: “Je li sada miran, je li sretan?”

Dok se u brojnim gradovima godišnje sadi na stotine stabala svjesni njihove važnosti, nažalost postoje pojedinci kojima ona smetaju. Jedan takav pokušaj ubojstva pedesetogodišnjeg hrasta dogodio se u Splitu, piše HRT.

Nepoznati počinitelj otrovao ga je herbicidom. Nekada stabla ruši viša sila, nekada bahati investitori, a ovo u splitskom kvartu Meje pokušao je ubiti nepoznati počinitelj. Za sobom je ostavio dokaze.

– Ovo tko je radio, radio je netko tko ipak nešto zna, rekao je jedan od prolaznika.

– Sva provodna tkiva se nalaze u zoni centimetar ispod kore, dodao je drugi.

– Tko je napravio znao je da će ova tri centimetra doći do te zone gdje je htio doći, kazao je treći.

– Ova rupa neće ubiti ovo stablo, a sramotno je ponašanje i ja sam bez riječi, nadovezao se četvrti.

Gospodin Pero Jakaša vratio se nakon desetak dana kući, otvorio prozor, a hrast koji je sam posadio prije pedeset godina nije više bio isti. Odmah je pozvao policiju.

– Nije mi jasno u ovoj situaciji svjetska organizacija dvije milijarde stabala je zacrtala do 2023. godine da mora biti posađeno. Ali pazite, mi smo ga ovaj, moj susjed i ja održavali formirali. To je jedna fenomenalna krošnja jedan kubus perfektan, ali zamislite ovakvo stablo početi zbog te vizure skidati i uništavati, to je zločin teški, ustvrdio je.

Sada ga prema savjetu struke svakoga jutra zalijeva ne bi li se spasilo što se spasiti da.

– Ne mogu vjerovati da se bilo koji problemi na ovaj način mogu rješavati. Tu da se bilo tko nama javio, stablo se može odrezati, može skratiti, može se dovesti da obitava u prostoru, a da ne uništava bilo koju kvalitetu življenja. Iako ja ne vidim kako bilo koje stablo može uništiti kvalitetu življenja, dapače ono je samo podiže
, ustvrdio je Gordan Tahirbegović, voditelj Održavanja gradskog zelenila Parkovi i nasadi Split.

– Onaj tko je to napravio, je li on sada miran, je li sretan, zapitao se Pero.

POSLJEDNJE DODANO: