JANDROKOVIĆ ODRŽAO SASTANAK

Tko će biti ključni igrači u novom sazivu Sabora?

Stari/novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je danas sastanak sa svim predstavnicima stranaka i koalicija koje su se natjecale na parlamentarnim izborima. Kako doznajemo od sudionika sastanka, osim ponovnog izbora Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora, na konstituirajućoj sjednici Sabora u četvrtak birat će se i potpredsjednici parlamenta, ali samo iz redova vladajućih s obzirom na to da se oporba još nije dogovorila tko će biti njegovi potpredsjednici.

Kako doznaje Večernji list, iz redova vladajućih potpredsjednici sabora bit će predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, HDZ-ov Željko Reiner, koji je to bio i prošlom sazivu, kao i Furio Radin, što znači da će Radin biti dio vladajuće većine koja s njegovom potporom raste na 79 ruku.

Tko će biti potpredsjednici parlamenta iz redova oporbe, odlučivat će se tek nakon što vladajući oporbi dostave konačan popis mjesta u odborima na koja mogu računati. Što znači da će o potpredsjednicima, kao i o odborima odlučivati u isto vrijeme. Prema informacijama iz SDP-a, popis odbora na koje vladajući ne računaju, odnosno koje prepuštaju oporbi trebali bi dobiti u petak.

Na konstituirajućoj sjednici u četvrtak izabrat će se i tri odbora. Odbor za Ustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za izbor i imenovanja, a nakon usvajanja dnevnog reda u popodnevnim satima predviđena je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave s obzirom na dva nova ministarstva. O tome do kada će trajati rasprava, a vladajući očekuju da neće dulje od 21 sat, ovisit će hoće li zakon stići još u četvrtak potpisati i predsjednik države. Dogodi li se to, onda već u petak može biti održana rasprava, kao i glasanje o cijeloj Vladi.

Poznato je i koliko će novih klubova zastupnika imati novi saziv Sabora. Oporba će, doznajemo, imati čak devet klubova, vladajući četiri. Najjači oporbeni klub je onaj SDP-a, slijede Možemo i Most te SDSS, koji će osim oporbenog kluba biti i dio Kluba nacionalnih manjina. Klub će oformiti stranka Centar i Nezavisna platforma Sjever, HSS, stranka Glas i Dalija Orešković imat će svoj klub, a zajedno sa strankom Fokus u klubu će biti i bračni par Raspudić. Šef Suverenista Marijan Pavliček, povjesničar Josip Jurčević, koji je izbačen iz Domovinskog pokreta i zastupnik stranke Pravo i Pravda, oformit će svoj klub, a u zajedničkom Klubu, kao što je bio slučaj i u prošlom sazivu, bit će IDS i Furio Radin, koji je ujedno i član vladajuće većine.

Vladajući će imati četiri kluba. Najjači klub u Saboru je onaj od HDZ-a, potom Domovinskog pokreta. HNS i HSLS bit će u svom klubu, a na sastanku se razgovaralo da Vesna Vučemilović, koja je izbačena iz Suverenista, ide u klub sa HSU-om i Hrvojem Zekanovićem. Međutim, čini se da će Vučemilović ipak u neki drugi klub.

Neslužbeno doznaju i kako je Jandroković predložio da dani zasjedanja Sabora budu utorak, srijeda i četvrtak, a u petak da se provodi glasovanje. Do 15. srpnja trebalo bi izmijeniti i Poslovnik Sabora, a cilj je učiniti, čulo se na sastanku, da rasprave u Saboru budu dinamičnije. Prijedlog iznesen na sastanku je i da se ograniči trajanje rasprave u danu i da se rasprave koje nisu dovršene do 20 sati nastavljaju idući dan. 

POSLJEDNJE DODANO: