ZDRAVLJE JE BITNO

Na Rivi se obavljala spirometrija i provjera plućne funkcije, popodne su predavanja u knjižnici Marko Marulić

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti koji se danas obilježava bio je prigoda da na splitskoj Rivi u jutarnjim satima se obavi spirometrija i provjera plućne funkcije za sve znatiželjnike od strane liječnika specijalizanata. Ni kiša koja je ruvinjala nije omela medicinare u poslu, kako ni građane u zdravstvenom aspektu. Poslijepodne će se u Gradskoj knjižnici Marko Marulić održati čak tri predavanju na temu kronične opstruktivne plućne bolesti, i to predavanja doktora Željke Čuljak Jurić, Matea Ćurina i Andree Anić Matić.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se svake godine, treću srijedu u studenom. Globalna inicijativa za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest svake godine odredi i drugu temu kojom se nastoji podići svijest javnosti o ovoj čestoj i teškoj bolesti.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je heterogena bolest pluća karakterizirana kroničnim respiratornim simptomima (dispneja, kašalj, stvaranje sputuma i egzacerbacije) zbog abnormalnosti dišnih putova (bronhitis, bronhiolitis) i/ili alveola (emfizem) koji uzrokuju trajnu, često progresivnu opstrukciju protoka zraka. KOPB je rezultat interakcija gena i okoliša koji se javljaju tijekom životnog vijeka pojedinca i koji mogu oštetiti pluća i promijeniti njihov normalan razvoj i proces starenja. Glavni uzročnik koji dovodi do KOPB-a je pušenje duhana, ali su važni i ostali poput udisanja štetnih čestica i plinova u radnom okolišu i kućanstvu, kao i čimbenici od strane domaćina koji uključuju abnormalni razvoj pluća i ubrzano starenje pluća. KOPB je i dalje jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u cijelom svijetu i zato je važno na vrijeme voditi računa o zdravlju pluća.

POSLJEDNJE DODANO: