„Orašar“ će uskoro zavladati Splitom i Zadrom: Evo zašto trebate pogledati ovaj baletni spektakl

Jedna od najljepših i najpoznatijih baletnih priča svih vremena, “Orašar”, ponovno će zavladati Hrvatskom zahvaljujući produkcijskoj kući ART PARTNER.

Blagdansko vrijeme postalo je nezamislivo bez ovog plesno-scenskog spektakla za koji se uvijek traži karta više. Priča prati djevojčicu Klaru koja na Badnju večer ispod bora pronalazi drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te zajedno kreću u avanture u svijetu mašte kojim vladaju igračke, miševi, vile i vojnici uz čarobnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

Legendarni balet u potpuno drugačijem izdanju izvest će višestruko nagrađivana skupina Ukrajinskog klasičnog baleta na sljedećim lokacijama:

2.12. – Dvorana Gripe, Split

6.12. – Arsenal Zadar

9. i 10.12. – KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

“Rasprodane predstave – tri u Lisinskom, dvije u Ljubljani, po jedna u Čakovcu, Sarajevu i Poreču, te još malo i rasprodani Zadar i Split, dovoljno govore. Tu su i Mostar za koji karte kreću u prodaju 14. studenoga te Beograd. To ne čudi budući da već godinama u regiju dovodimo balet u nekom novom stilu te se trudimo svojim produkcijama približiti balet široj publici i ostaviti trag na sceni. ART PARTNER u prezentaciji klasičnih baletnih izvedbi tijesno surađuje s Ukrajinskim klasičnim baletom koji pod svojim okriljem ujedinjuje samo najtalentiranije izvođače – soliste i prvake renomiranih europskih i svjetskih kazališta poput SND Bratislava, Magdeburg Opera House, Teatr Wielki Opera Narodowa Warszawa i brojnih drugih. Ove godine smo posebno ponosni budući da imamo obnovljenu verziju ove svevremenske baletne priče te se nadamo da će novi izgled Orašara biti pozitivno ocijenjen od strane mnogobrojne publike”, ponosno ističe direktor ART PARTNER-a, Siniša Josipović.

Kako je priča njemačkog romantika Ernesta T.A. Hoffmana “Orašar i Kralj miševa” postala jednim od najuspješnijih teatralnih djela današnjice te nekoliko zanimljivosti o baletu, saznajte u nastavku.

  1. IDEJA ZA BALET JE DOŠLA OD ČINOVNIKA – direktora Carskih kazališta, Ivana Vsevoložskog, koji je  osmislio balet i naručio glazbu od Čajkovskog, nakon što je pročitao priču o djevojčici i Orašaru koja je u originalnoj verziji mračnija od baleta zbog krvave bitke između Orašara i vojske Kralja miševa. Vsevoložski je također izradio nacrte raskošnih kostima za predstavu. Ukrajinski klasični balet izvodi predstavu na originalnu koreografiju ukrajinske baletne legende Valerija Petroviča Kovtuna.
  2. UNIKATNA ČELESTA – Na prvoj izvedbi “Orašara” u Rusiji dogodilo se još jedno premijerno predstavljanje – čeleste. Instrument koji izgleda kao mali klavir s metalnim pločama umjesto žica, iz Pariza je prokrijumčario sam Čajkovski te držao u tajnosti kako bi očarao publiku na premijeri. Zvukovi čeleste prate tehnički najzahtjevniji ples predstave – onaj Šećerne vile.
  3. PREDVIĐALI MU PROPAST – Nakon prve svjetske izvedbe “Orašara” 1892. u teatru Mariinsky u Sankt-Peterburgu, kritičari nisu bili impresionirani, no njujorška verzija iz 1954. promijenila je sve. Do kraja 1960-ih “Orašar” se etablirao kao glavni balet predbožićnog razdoblja.
  4. IMENA GLAVNOG ŽENSKOG LIKA – Klara, Mariechen, Marie, Maša. Mlada heroina koja spašava začaranog princa kroz povijest je imala razna imena, a Klara je u originalnoj verziji bilo ime njezine lutke.
  5. IMPRESIVNE BROJKE – Predstavu u izvedbi Ukrajinskog klasičnog baleta do sada je pogledalo više od 25.000 oduševljenih gledatelja, a procjena je da se godišnje samo u SAD-u pojavi preko 500-ak različitih produkcija ove najpopularnije zimske priče. 

Iako se nitko nije nadao svjetskom uspjehu “Orašara”, čak niti oni koji su ga stvarali, ovaj baletni spektakl već desetljećima ostavlja duboki trag na publici diljem svijeta. Ne propustite ga!

POSLJEDNJE DODANO: