SPORNE INVESTICIJE

Montažni podesti na udaru kritika Hvarana, ali papiri su – uredni!

Otok Hvar, jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija, postaje poprište kontroverze zbog poslovnih poduhvata na pomorskom dobru. Dok se turistička sezona približava, na terenima blizu hotela Amfora, na predjelu Majerovica, izvode se radovi na postavljanju montažnih podesta. Ova inicijativa izazvala je nezadovoljstvo među Hvaranima, koji smatraju da se time narušava obala i prirodno okruženje. Unatoč protestima, tvrdi se da su svi potrebni papiri uredni, a gradski i inspekcijski organi tvrde da je sve u skladu sa zakonom, prenosi Morski.hr.

Foto: Morski.hr

Gospodin Dušan Šego, vlasnik tvrtke koja izvodi radove, ističe da su montažni podesti nužni radi udobnosti turista te da su svi radovi legalni i privremeni. No, anonimne priče građana upozoravaju na ekološku štetu koju ti radovi navodno uzrokuju. Oni tvrde da se štiti korupcija, omogućujući sumnjive poslovne prakse na štetu okoliša i lokalne zajednice.

Iako su nadležni organi potvrdili zakonitost radova, građani se pitaju zašto se ne provodi adekvatna sanitarna kontrola, posebno u situaciji kada se masovno okupljanje turista rezultira nedostatkom sanitarnih čvorova, što dovodi do neprimjerenog ponašanja po ulicama i obali.

Gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak, poziva na komunikaciju s nadležnim institucijama te ističe da je upravljanje ovim pitanjima u njihovoj nadležnosti. Državni inspektorat RH odbacuje navode o neprofesionalnom postupanju, ističući da su inspekcije već obavljene te da su rezultati pokazali da poslovni subjekt posluje u skladu s propisima.

Kontroverzni poslovni pothvati na hvarskim škrapama postaju sve aktualnija tema uoči turističke sezone, a građani i nadležne institucije ostaju u dijalogu kako bi se riješile sporne situacije i očuvala kvaliteta života i okoliša na ovom prekrasnom otoku.

POSLJEDNJE DODANO: