PREDSTAVLJANJE PROGRAMA

Most predstavio Nikolu Grmoju kao kandidata za predsjednika Vlade

Most je danas predstavio svog kandidata za predsjednika Vlade – Nikolu Grmoju, zajedno s prvim prikazom svog programa za nadolazeće izbore. Marija Selak Raspudić je sažeto iznijela ključne aspekte programa na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i predsjednik Mosta Božo Petrov te nekoliko zastupnika, uključujući Ninu Raspudića, Zvonimira Troskota, Marina Miletića, Antu Kujundžića i zastupnika Hrvatskih suverenista, Marka Milanovića Litru.

Selak Raspudić je istaknula:

Svojim programom Most se obraća svim hrvatskim građanima koji su istodobno i antikorupcijski orijentirani i nacionalno osviješteni s jasnom porukom: želimo da više sudjelujete u odlučivanju u ovoj zemlji i znamo kako vam to omogućiti. Nada da Hrvatska može drugačije i bolje, koju ovim programom želimo probuditi, a njegovom realizacijom opravdati, svjetlo je u trenutnom političkom mraku. Nada se ne tiče samo budućnosti već ona iskupljuje i prošlost. Stvaranje i obrana neovisne Hrvatske veliko je postignuće generacije naših roditelja. Na našoj je da odigramo drugo poluvrijeme i stvorimo bolju, pravedniju i radosniju Hrvatsku koja će opravdati sve žrtve koje su za nju podnijete. Most se pojavio kao prva snažna treća opcija, nada da nismo osuđeni na vječno vraćanje istoga u smjenama okoštalih struktura HDZ-a i SDP-a na vlasti. Most je time utro put i drugim političkim opcijama da zažive, a potaknuo i neke pojedince, poput mene, koji se nisu vidjeli kao karijerni političari, da pokušaju svojim radom doprinijeti razvoju naše Hrvatske. To je vrijedna, ali i krhka tekovina naše relativno mlade demokracije i danas trebamo biti osobito oprezni da je ne zatremo jer je ona, uz sve njezine mane, greške i nedoraslosti dugoročno jedino ispravno rješenje za Hrvatsku. Ili postoji netko tko možda misli da nas isti oni koji su nas doveli tu gdje jesmo sada mogu spasiti?

Dodala je kako je program zamišljen kao pokretačka snaga za budućnost Hrvatske, s fokusom na demokratski deficit, demokratizaciju političkog sustava, borbu protiv korupcije te povećanje životnog standarda građana.

– Nudimo programska rješenja usmjerena prema uklanjaju demokratskog deficita i demokratizaciji političkog sustava koja uključuju i obuhvatne zahvate kao što su reforma izbornog sustava i rada Hrvatskog sabora te institucionalno lakše izražavanje građanske volje kroz referendum i uvođenje e-peticija. Reorganizacija DORH-a, vraćanje povjerenja u pravosuđe i novi načini borbe protiv korupcije te stvarna decentralizacija Hrvatske, dio su naših prijedloga kako bi državna uprava postala učinkovit alat za olakšavanje života svakog građanina. Jedan je od naših temeljnih ciljeva je i porast plaća i mirovina, odnosno rast životnog standarda općenito. Preduvjet je gospodarski rast, a do trajnijeg i značajnijeg rasta neće doći bez pravne i poslovne sigurnosti koja je pretpostavka zdrave poduzetničke klime, koju danas priječi kriminalna i koruptivna aktivnost vladajuće strukture – istaknula je Marija Selak Raspudić.

Selak Raspudić je iznijela nekoliko važnih točaka programa Mosta, uključujući reformu izbornog sustava i rada Hrvatskog sabora, borbu protiv korupcije, povećanje plaća i mirovina, poticanje gospodarskog rasta kroz fiskalne reforme i porezno rasterećenje te podršku razvoju turizma, poljoprivrede i digitalizacije. Također je istaknula važnost socijalno osjetljive države i unapređenja obrazovnog sustava u eri digitalizacije.

Nakon predstavljanja programa, Nikola Grmoja je naglasio svoju predanost borbi protiv korupcije te se osvrnuo na ključne prioritete Mosta koji su usmjereni na slobodnu i pravednu Hrvatsku, potporu hrvatskim obiteljima te očuvanje nacionalnih vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca. Također je naglasio dosadašnju predanost Mosta borbi za interese građana te je pozvao na podršku građana u ostvarenju ciljeva iz programskih smjernica.

Most je u ove gotovo četiri godine pokazao kako se sa svojim jakim timom bori u Hrvatskom saboru, uvijek na strani naroda, bez fige u džepu, ne pogodujući nikome, samo u korist građana koji su nas izabrali. Ustao sam protiv onih koji pljačkaju Hrvatsku i hrvatski narod, protiv korupcije vladajućih struktura, jer narod zaslužuje poštene zastupnike koji će se u njegovo ime boriti za pravdu, ali i njihove plaće, mirovine, rodiljne naknade, vrtiće, socijalna prava, bolje obrazovanje… Most je cijelo vrijeme bio na strani građana, na tvojoj strani – poručio je Grmoja.

Možemo zaključiti da samo predstavljanje programa i kandidature Nikole Grmoje označava važan korak za Most uoči nadolazećih izbora, te će biti zanimljivo vidjeti kako će se politička situacija razvijati u narednim tjednima.

POSLJEDNJE DODANO: