TURISTIČKA SEZONA 2024

Hotelijeri očekuju rekordan broj noćenja i povećanje cijena uz nedostatak radne snage

Većina hotelijera u Hrvatskoj, temeljem rasta rezervacija, optimistično anticipira uspješnu turističku sezonu s većim brojem noćenja u odnosu na prošlu godinu, uz istovremeno podizanje cijena za do pet posto. No, s optimizmom dolazi i izazov – nedostatak radne snage. Prema istraživanju provedenom od strane Hrvatske udruge turizma (HUT) i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) među 165 hotela i kampova, procjenjuje se potreba za otprilike deset tisuća novih radnika, prenosi INDEX.HR.

Direktori te dvije udruge, Veljko Ostojić i Bernard Zenzerović, na predstavljanju istraživanja naglasili su veliki optimizam za ovu turističku godinu, ali i istaknuli rizike i izazove, od kojih su najveći dostupnost osoblja, odnosno pronalazak radnika, inflacija i geopolitička situacija.

Inflacija je prošle godine bila važna za cijene i njezin rast je bio veći. Ove godine primjećujemo smirivanje, ali cijene će ipak rasti do pet posto kod 56 posto anketiranih, a iznad pet posto kod njih 38 posto. Ipak, ovu godinu možemo smatrati prvom poslovno normalnom nakon covida, iako i dalje rastu troškovi rada i potraga za radnicima, za koje još uvijek mislimo da nismo dovoljno iskoristili domaće tržište – rekao je Ostojić.

Porast cijena je također evidentan, s očekivanim rastom do pet posto kod većine ispitanih hotelijera, dok se cijene u nekim slučajevima mogu povećati i iznad tog postotka. Iako se ova godina smatra prvom “poslovno normalnom” nakon pandemije COVID-19, troškovi rada i pronalazak radne snage i dalje predstavljaju izazov.

Jedan od prijedloga za rješavanje problema nedostatka radne snage je uvođenje vaučera kako bi se domaćima olakšalo privremeno ili povremeno zapošljavanje u turističkom sektoru te smanjio uvoz stranih radnika. Također, hotelijeri ističu potrebu za motivacijom radnika putem 13. plaće, koja bi bila neoporeziva, kao što je praksa u mnogim zemljama Europske unije.

Iako se očekuje rast kapitalnih ulaganja, većina hotelijera ne anticipira isti rast profita u narednih pet godina, što je posljedica porasta troškova i drugih izazova u sektoru. Ipak, većina planira povećati investicije, posebno u rekonstrukciju smještaja i održivost, iako kao prepreke ističu nedostatak poticaja i neučinkovitost javnog sektora.

Ukupno, dok se hotelijeri nadaju uspješnoj sezoni, nedostatak radne snage i inflacija ostaju ključni izazovi koje će morati prevladati kako bi maksimalno iskoristili potencijal turističke sezone.

POSLJEDNJE DODANO: