DIPLOMATSKA TRGOVINA

Megajahta u središtu vlasničkog sukoba između Ukrajine i Hrvatske

Jahta Royal Romance, koja je trenutno usidrena u trogirskoj luci, privukla je pažnju jer je njen vlasnik, Viktor Medvedčuk, bivši ukrajinski moćnik, pod sankcijama Europske unije. No, situacija postaje kompliciranija jer se vlasništvo jahte osporava na sudu. Odvjetničko društvo iz Zagreba tvrdi da pravi vlasnik nije Medvedčuk ili njegova supruga, već tvrtka Lanelia Holding, prenosi Večernji list.

U međuvremenu, ukrajinska Agencija za povrat i upravljanje imovinom je pokrenula proces prodaje jahte putem aukcije. Četiri svjetske kuće su se prijavile za organizaciju aukcije, a konačni odabir organizatora bit će donesen za tjedan dana.

No, postoji značajna zbunjenost oko ovog slučaja. Ukrajinska strana tvrdi da je sve pravno čisto i da su dobili sve potrebne dozvole i odluke za prodaju, pozivajući se na sudsku odluku iz 2022. godine. S druge strane, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je postupak još uvijek u tijeku i da je situacija složena.

Ovo je prvi put da se organizira prodaja zamrznute imovine u inozemstvu u povijesti Ukrajine i Agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), što dodatno doprinosi nejasnoći situacije. S obzirom na sve te faktore, rasplet ovog slučaja ostaje neizvjestan, a sudski postupci mogu dodatno produljiti proces.

POSLJEDNJE DODANO: