TRŽIŠNA NEIZVJESNOST

Hoće li proizvođači jagoda uspjeti prodati sav urod usprkos ranoj berbi?

Početkom ovog mjeseca, iznimno topli dani rezultirali su ranim sazrijevanjem jagoda na sjeveru zemlje, što je izazvalo neočekivani izazov za proizvođače ovog voća. Dok su vrgoračke jagode tradicionalno prve na tržištu, ovaj put su se našle u konkurenciji s jagodama iz Varaždinske županije, koje su također ranije rodile zbog visokih temperatura. Ljiljana i Dušan Lazić, proizvođači jagoda iz Čukovca za HRT, iznenađeni su brzim početkom berbe, ističući da se ne sjećaju da se ikada prije dogodilo nešto slično.

Berba počinje svakog dana u šest sati, a proizvođači svoj svježi urod prodaju direktno ispred svojih domova. Unatoč ranom početku sezone, cijene ostaju stabilne, s kilogramom jagoda po cijeni od šest eura, kako su istaknuli proizvođači. Međutim, hladniji dani nakon toplijeg razdoblja izazivaju strahove među proizvođačima da bi nagla promjena temperature mogla ugroziti dio uroda.

Iako se na tržištu istovremeno pojavljuju jagode iz različitih regija, proizvođači vjeruju da će uspjeti prodati sav svoj urod. Naglašavaju razlike u ambalaži koja označava podrijetlo jagoda, ističući plave posudice za vrgoračke jagode i prozirne za podravske i zagorske jagode.

Pored domaćih jagoda, na tržištu se također nude uvozne jagode, dodatno obogaćujući ponudu. Unatoč izazovima, sezona jagoda je već u punom jeku, pružajući široku paletu izbora potrošačima diljem zemlje. S obzirom na konkurenciju i promjenjive uvjete, proizvođači su pod pojačanim pritiskom da održe kvalitetu svog proizvoda i osiguraju uspjeh na tržištu.

POSLJEDNJE DODANO: