POVIJESNO OTVARANJE

Masovna posjećenost povodom otvaranja izložbe “Memento Mori” u Splitu

Na sinoćnjem otvorenju izložbe “Memento mori. Arheološka istraživanja salonitanske Zapadne nekropole na Zaobilaznici 1986. – 1987.” u Arheološkom muzeju u Splitu zabilježena je velika posjećenost, potvrđujući tako status i važnost ove muzejske institucije kao prve muzejske institucije u Hrvatskoj. Više od 500 posjetitelja okupilo se kako bi prisustvovalo otvorenju ove izložbe koja prvi put nakon gotovo četiri desetljeća javnosti predstavlja arheološko bogatstvo pronađeno prilikom izgradnje brze ceste Solin – Trogir, poznate kao Zaobilaznica, tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Izložba je izazvala snažne emocije kod posjetitelja te je istaknula balans između glamura, emocija i stručnog predstavljanja arheološke priče. Mnogi posjetitelji, osobito oni koji su odrasli na području Zapadne nekropole, izrazili su svoje snažno emotivno povezivanje s izložbom te su se prisjetili djetinjstva provedenog na tom području.

Kroz više od 1200 artefakata izloženih u muzeju, posjetitelji su imali priliku upoznati ljude koji su živjeli na istom prostoru prije gotovo dvije tisuće godina, kao i arheologe koji su sudjelovali u istraživanjima Zapadne nekropole. Istaknuti su bili intimni predmeti pronađeni u grobovima, koji su posjetiteljima omogućili uvid u živote Salonitanaca iz razdoblja od 1. do 6. stoljeća.

Emotivni govor nekadašnjeg ravnatelja Muzeja i voditelja istraživanja, gospodina Branka Kirigina, kao i prisjećanje više kustosice Jagode Mardešić na svoje početke u arheološkim istraživanjima, dodatno su obogatili doživljaj posjetitelja.

Izložbu je u ime Ministrice kulture i medija RH otvorio župan Blaženko Boban koji se prisjetio
arheoloških istraživanja koje je promatrao u mladosti, naglašavajući važnost teme koja je
predstavljena izložbom.

Ova izložba predstavlja važan korak u promociji kulturnog naslijeđa Splita i Hrvatske te naglašava važnost arheoloških istraživanja u očuvanju povijesne baštine.

POSLJEDNJE DODANO: