KOFICIJENT STANDARDA

Vlada usvaja uredbu: Ministar Anušić najavljuje povećanje vojničkih plaća

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost unaprjeđenja materijalnih prava i životnog standarda vojnika, dok je Vlada usvojila Uredbu kojom se povećavaju koeficijenti osobnog čina za izračun plaće djelatnih vojnih osoba. Ovo povećanje, prvo nakon 16 godina, rezultat je predanog rada Vlade na podizanju vojničkih plaća i popularizaciji vojnog poziva. Koeficijenti su se posljednji put mijenjali 2008. godine, a ovo povećanje iznosi i do 44 posto za određene činove, što znači značajan rast bruto i neto plaća vojnika. Ministar Anušić istaknuo je kontinuirano ulaganje Vlade u modernizaciju Oružanih snaga, što uključuje i povećanje vojnog proračuna za 122 posto od 2016. godine. Ove mjere usmjerene su prema očuvanju vojne službe i poboljšanju standarda vojnika. Ministarstvo obrane je već poduzelo niz mjera usmjerenih na poboljšanje vojničkog standarda, uključujući povećanje dnevnica u misijama i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu. Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, što dodatno potvrđuje njezinu predanost jačanju vojne sposobnosti zemlje.

Povećanje koeficijenata osobnog čina rezultirat će značajnim rastom bruto i neto plaća vojnika, pri čemu će najviše rasti plaće za vojničke i dočasničke činove. Ova mjera ima za cilj zadržati vojnike u vojnoj službi i privući nove regrute, čime se osigurava kontinuitet i kvaliteta vojnog kadra. Istovremeno, povećanje vojničkih plaća doprinosi poboljšanju životnog standarda vojnika te jačanju njihove motivacije i lojalnosti prema Oružanim snagama. Uz to, kontinuirano ulaganje Vlade u modernizaciju vojske dodatno osnažuje obrambenu sposobnost zemlje i njezinu sigurnost.

Povećanje vojničkih plaća predstavlja važan korak u ostvarenju ciljeva Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske u poboljšanju standarda vojnika i jačanju Oružanih snaga. Ova odluka potvrđuje predanost Vlade u brizi za vojno osoblje i osigurava daljnji napredak hrvatske vojske u godinama koje dolaze.

POSLJEDNJE DODANO: