DALMATINSKA LEGENDA

Komemoracija u čast maestra Duška Tambače

U četvrtak, 7. ožujka 2024. godine, s početkom u 18:00 sati, u Foyeru HNK Split održat će se komemoracija u čast maestra Duška Tambače. Maestro Tambača, rođen 3. srpnja 1946. godine, a preminuo 13. veljače 2024. godine, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu dalmatinske glazbe. Sahrana je obavljena 15. veljače 2024. na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Duško Tambača bio je neizostavan dio Festivalskog vijeća Festivala dalmatinskih klapa Omiš te je svojim radom obogatio glazbenu baštinu koju zajedno nasljeđujemo. Kroz više od pedeset godina svoje karijere, vodio je 42 klape s više od pet stotina pjevača i pjevačica, među kojima su klape Trogir, Omiš, Cambi, Vokalisti Salone, Puntari, Šufit, Adrion, ženske klape Split, Filip Dević i omiško Smilje. Posebno se istaknuo u afirmaciji ženskih klapskih izvedbi.

Kao skladatelj, Tambača je ostavio dubok pečat na dalmatinsku glazbenu scenu. Skladao je više od 62 skladbe za Festival dalmatinskih klapa u Omišu, od kojih je osvojio 37 nagrada, a njegove skladbe redovito su izvođene na festivalima diljem Dalmacije. Nadalje, istaknuo se i u skladanju dalmatinskih šansona te zabavne glazbe.

Za svoj neizmjerni doprinos glazbenoj sceni, Duško Tambača je dobio brojna visoka priznanja, uključujući Nagradu Grada Splita, Srebrni grb Grada Splita, Povelju Splitsko-dalmatinske županije te počasnu plaketu Hrvatske glazbene unije. Najviše priznanje, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, uručio mu je 2011. godine predsjednik RH dr. Ivo Josipović, za iznimne zasluge u kulturi i promicanje hrvatske kulturne baštine. Dodatno, Hrvatsko društvo skladatelja nagradilo ga je 2021. godine nagradom “Franjo Ksaver Kuhač” za životno djelo u autorskom stvaralaštvu na temeljima tradicijske glazbe.

Ova komemoracija bit će prilika da se prisjetimo neumornog rada i nevjerojatnog doprinosa maestra Duška Tambače dalmatinskoj glazbi te da izrazimo zahvalnost za sve što je učinio za promicanje i očuvanje naše glazbene baštine.

POSLJEDNJE DODANO: