STANJE NA PAZARIMA

Koliko je utjecala nagla promjena vremena na poljoprivredu? Brokula je bila 70 centi, sada je 4 eura

Snijeg, toplinski val, crveni alarm, poplave, suša – posljedice promjene vremena vide se na svakom koraku. Na zadarskoj tržnici i poljima Ravnih Kotara provjerili smo utječe li promjena klime na tamošnje tradicionalne poljoprivredne kulture, osobito masline i vinovu lozu, piše HRT.

Nakon ljetnih gotovo 30, temperatura se tijekom noći spustila na sedam stupnjeva. Osjetile su to brojne povrtne kulture.

– Sve se stisnulo. Sve je stalo, ne ide. Meni je krumpir u dvije etape. Jedan je tek počeo, drugi stao. Onaj što je počeo, on je već kleknuo. Ma sve, salata, blitva, špinat i sve je to stalo, rekla je prodavačica na tržnici Ljiljana.

– Bilo je snijega gore na Velebitu. Bura zna opaliti biljke koje nisu zaštićene. Ako dođe slana, ona će ih anulirati, pojasnio je prodavač na tržnici Mićo.

Uz inflaciju, cijene goriva i gnojiva te klimatske promjene utječu na cijene na tržnici.  

– Razlika u cijeni brokule ove i prošle godine je nebo i zemlja. Lani je bila pet kuna sad ti je četiri eura, pojasnila je Ljiljana.

– Blitva je sada četiri eura, prošle godine je bila 10-12 kuna, nadovezao se Mićo.

Nose se, kako umiju, s vremenskim ekstremima i ljudi i biljke. Žilava i otporna vinova loza, čini se, najbolje se prilagođava. Iako je zbog kiše i visoke temperature vegetacija ove godine počela ranije, zahladnjenje je nije previše omelo.

– Možda je malo dobro i došlo jer bi inače bilo vegetiralo do žice, pojasnio je Milan Peraić, voditelj vinograda u Ravnim Kotarima.

– Jedino što je sad sigurno – tko je učinio ovo pljevidbu prije, sada je ova bura sigurno odvrnula nekoliko tih nosivih grančica za ovu godinu. Imat će manji urod. Ali to je cijena, napomenuo je Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

Unatoč svemu na zadarskom području očekuju bolju berbu nego lani. No za razliku od vinove loze, urod masline mogao bi podbaciti. 

POSLJEDNJE DODANO: