STIŽE PRAVO PROLJEĆE

Hladna zračna masa koja nam je donijela snijeg polako prolazi Hrvatsku

Nad toplim Atlantikom azorska anticiklona sa zapada i hladna Sibirska anticiklona s istoka a između njih prostrano polje sniženog tlaka ciklone koja se prostire od Pirineja do Skandinavije na sjeveru a na istok nad Crno i Egejsko More.

Ciklone se produbljuje a središte joj se sporo premješta retrogradno (sa istoka prema zapadu) nad Biskajski zaljev. Nad naše krajeve po visini pritječe topao zrak afričkog porijekla a u prizemlju jača greben anticiklone s istoka te će se vrijeme stabilizirati uz porast temperature zraka, piše N1.

Nestabilna hladna zračna masa koja nam je donijela snijeg i zahlađenje premješta se nad istočni Balkan i Crno more.

Danas će vrijeme biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Više oblaka uz pokoju kap kiše, a u planinama iznad 1200 metara pahulju snijega prognoziramo u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti. Na srednjem i južnom Jadranu pretežno sunčano uz porast naoblake u drugoj polovini dana. Plitka ciklona premještat će se tijekom dana po osi Jadrana uz lokalnu grmljavinu i kratkotrajne pljuskove.

Zbog prolaza ciklone na sjevernom Jadranu kratkotrajno će zapuhati slaba do umjerena bura a na srednjem i južnom jugo i oštro. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 12 na Jadranu do 17C.

U nastavku tjedna više sunčanih razdoblja uz mogućnost pokojeg kratkotrajnog pljuska kiše – pravo proljetno vrijeme. Temperatura zraka u porastu tako da će za vikend ponovo dosezati vrijednosti od 22 do 26C.

POSLJEDNJE DODANO: