MAJSTOR ILUZIJE

Malo ga ima, malo ga nema, i tako već tisućama godina – drevni Sipar!

Malo ga ima, malo ga nema, i tako već tisućama godina. Ivana Nežić iz HRT-a vodi nas u okolicu Umaga, tamo se nalaze ruševine jednog drevnog grada, koji za vrijeme velike plime gotovo nestane a onda opet izroni.

Četiri kilometra sjeverno od Umaga, blizu rtt-a Katoro, nalazi se možda i najslikovitije arheološko nalazište u Istri, mnogima još nepoznato – drevni SIPAR.

Samo nekoliko stotinjaka metara udaljen od obale, ovaj se otok za vrijeme oseke pretvara u poluotok. Pa čizme na noge i idemo put Sipra.

Branka Milošević Zakić, viši kustos arheolog, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split, kaže nam kako je ovo jedan od najzahtjevnijih lokaliteta na kojima radi. Oseke i plime u prošlosti su branile grad, ali još uvijek imaju golem utjecaj. Težak je to teren, more donosi i odnosi.

– Prvo što vidimo je kula, poligonalno oblikovana koja je usmjerena prema kopnu, kaže gospođa Branka.

Bio je to ulaz u grad točnije u naselje, mjesto iz kojeg se pratilo kopno, okrenuta prema istoku jer je neprijatelj uvijek dolazio iz tog smjera.

– Sipar se prvi put spominje kao civitas Siparis u jednoj kozmografiji jedne osobe koju mi nazivamo anonim iz Ravene, s obzirom da ne znamo njegovo ime. On se spominje kao civitas – naselje ili grad, ja rađe kažem naselje kad se spominju i Umag, Poreč i Novigrad…, tako da je on u tom vremenu 7. stoljeća na istom nivou politički i organizacijski izjednačen s gradovima Umag, Novograd i Poreč, rekla je Branka.

Što danas možda ne bi rekli, ali ipak se Sipar uklapa u gradove sa strateškom pozicijom, jedna od važnih točki za uspostavu mira na istarskom polutotoku. Svoj najveći razvoj doseže do 7. stoljeća, što dokazuje velik broj nalaza datiranih od 6.-8. stoljeća.

– Jedna sjeverno-afrička uljanica. Trgovina sa sjevernom Afrikom je bila vrlo razgranata tako da su uvozili vjerojatno preko Akvileje, kaže.

Arheološki muzej Istre je započeo istraživanja 1963. godine i trajala su tri godine. Ona novija, s ciljem zaštite i očuvanja započeo je Muzej grada Umaga.

– Kroz stoljeća je bila naseljena i to su sve potvrdila višegodišnja arheološka istraživanja. Ovdje smo započeli istraživanje 2013. znači muzej grada Umaga, a financira nas i ministarstvo kulture, županija i Grad Umag, rekla je Biljana Bojić, v.d. ravnateljica Muzeja grada Umaga.

Imao je Sipar i svoju glavnu ulicu, mrvicu je uža od onoga kako je danas zamišljamo, ali tu je živjelo, pretpostavlja se, između 150-300 stanovnika.

Bio je jedan sasvim običan zgusnuti kasno-antički grad, ljudi su se ovdje bavili ribarstvom i trgovinom.

A imao je Sipar i svoju ljubavnu legendu…

POSLJEDNJE DODANO: