OGROMNA PRIJETNJA

Klimatske promjene utjecat će na porast cijene banana

Banane će poskupjeti jer klimatske promjene pogađaju ovo omiljeno voće, rekao je za BBC News jedan od najboljih svjetskih stručnjaka u ovoj industriji.

Pascal Liu, viši ekonomist na Svjetskom forumu za banane, kaže da klimatski utjecaji predstavljaju “ogromnu prijetnju” opskrbi, povećavajući utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Forum se sastaje u utorak u Rimu kako bi se uhvatio u koštac s izazovima s kojima se voće suočava.

Neke britanske trgovine nedavno su doživjele nestašicu banana zbog morskih oluja. U svom prirodnom žutom omotu, hranjiva i ukusna banana je voće koje se najviše izvozi na svijetu.

Samo Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uveze oko 5 milijardi banana, od kojih se oko 90% prodaje u velikim supermarketima. Prošlog tjedna došlo je do nestašica banana u nekoliko supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu, za koje su trgovci rekli da je uzrok oluja na moru, što je odgodilo zalihe.

Većina potrošača neće primijetiti, prema profesoru Danu Bebberu sa Sveučilišta u Exeteru, koji je proučavao napore da se banane učine održivijima .

-Lanac opskrbe varira, ali Ujedinjeno Kraljevstvo je zapravo prilično dobro u ublažavanju takvih učinaka, rekao je za BBC News.

-Uglavnom zato što centri za sazrijevanje mogu ubrzati ili usporiti brzinu kojom banane sazrijevaju kad stignu, što pomaže ublažiti te vrste fluktuacija.

No, dok se zalihe banana mogu nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput ove, stručnjaci su zabrinuti zbog rastućih prijetnji od zagrijavanja svijeta i od bolesti koje se šire nakon njega.

-Mislim da su klimatske promjene doista ogromna prijetnja sektoru banana, rekao je g. Liu iz Svjetskog foruma za banane, UN-ove krovne skupine koja okuplja zainteresirane strane u industriji uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Osim što loši vremenski uvjeti utječu na proizvodnju, banane su osjetljive na porast temperature koji bi mogao uništiti usjeve na nekim lokacijama. Možda je najveća neposredna prijetnja činjenica da rastuće temperature pomažu širenju bolesti.

Ono što izaziva najviše brige je Fusarium Wilt TR4, gljivična infekcija, koja se iz Australije i Azije preselila u Afriku i sada u Južnu Ameriku. Jednom kada je plantaža zaražena, ubija sva stabla banana i stručnjaci kažu da ju se iznimno teško riješiti. Gljivica je također mutirala kako bi ugrozila Cavendish, svjetsku omiljenu sortu banana.

-Znamo da su spore ove Fusarium Wilt izuzetno otporne i da se mogu širiti poplavama, mogu se širiti jakim vjetrovima, rekao je g. Liu.

-Dakle, ova vrsta fenomena širit će bolest mnogo brže nego da imate normalnije vremenske prilike.

Proizvođači se također suočavaju s pritiscima zbog sve većih troškova gnojiva, energije i transporta, kao i problema u pronalaženju dovoljno radnika. Uzevši zajedno s utjecajem klimatskih promjena na ponudu, cijene u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje će vjerojatno porasti – i ostati.

-Doista će biti nekih povećanja cijena, rekao je g. Liu. 

-Ako ne dođe do velikog povećanja ponude, predviđam da će cijene banana ostati relativno visoke u nadolazećim godinama.

Među pitanjima o kojima će industrija banana raspravljati na svom skupu u Rimu je kritično pitanje održivosti. Potrošači sve više žele kupovati banane i druge proizvode koji su proizvedeni na održiv način. Za uzgajivače banana to ne znači samo da svoja sredstva za proizvodnju učine zelenijima, već i plaćanje neovisnih ispitivača da potvrde da je njihovo voće održivo.

-Ovi propisi su na neki način dobra stvar jer pomažu proizvođačima da iskoriste priliku da svoje proizvodne sustave učine održivijima, rekao je gospodin Liu.

-Ali, naravno, oni također dolaze s troškovima za proizvođače jer zahtijevaju više sustava kontrole i nadzora od strane proizvođača i trgovaca. A ti se troškovi moraju preliti do krajnjih potrošača.

POSLJEDNJE DODANO: