PRIPAZITE

Novo upozorenje za korisnike Androida: Širi se opasni virus

Za korisnike Androida izdano je novo upozorenje zbog zlonamjernog softvera koji je poznat pod imenom XLoader. U pitanju je zlonamjerna datoteka ili kod koji može zaraziti telefon ili računalo.

Kako prenosi The Sun, otkriveno je da XLoader krade podatke korisnika i to na način da se pretvara kao da je Google Chrome, navode stručnjaci.

Ovaj zlonamjerni softver do sada je otkriven u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Tajvanu.

Zlonamjerni softver se distribuira putem SMS poruka i to na način da korisnik dobije poruku koja sadrži skraćeni URL link. Kada se klikne na tu poveznicu, na korisnikov uređaj se instalira malware.

Nakon što korisnici daju dopuštenje zlonamjernom softveru za pristup njihovim telefonima, on može ukrasti fotografije, poruke, kontakte i IMEI brojeve.

Srećom, Android uređaji s Google Play Protectom zaštićeni su od ove vrste zlonamjernog softvera. Play Protect trebao bi biti omogućen prema zadanim postavkama, ali u slučaju da nije, možete to sami napraviti u aplikaciji Google Play.

Vaš uređaj bi uvijek trebao biti ažuriran najnovijim softverom. Također biste trebali izbjegavati instaliranje aplikacija iz neslužbenih trgovina.

Nadalje, nikada ništa ne biste trebali preuzimati s čudnih ili neobičnih web mjesta ili stranica.

Svakako je poželjno na uređaj instalirati antivirusni program.

POSLJEDNJE DODANO: