ZANIMLJIVA STATISTIKA

Kako žive radnici u Hrvatskoj, a kako u EU?

Povodom Međunarodnog praznika rada, Branimir Perković za INDEX.HR otvara šire rasprave o kvaliteti života radnika u Hrvatskoj i uspoređuje ih s uvjetima u Europskoj uniji. Dok se ističu pozitivni trendovi, poput rekordno niske stope nezaposlenosti od 6 posto, isto tako se otvaraju pitanja o rizicima od siromaštva i dinamici minimalne plaće.

Unatoč dostignućima, čak 4.7 posto zaposlenih u Hrvatskoj suočava se s prijetnjom siromaštva, što baca svjetlo na izazove s kojima se radnici suočavaju unatoč općem ekonomskom napretku. Minimalna plaća, postavljena na 840 eura bruto, može se smatrati relativno visokom u usporedbi s nekim drugim zemljama EU, ali kada se uzme u obzir postotak minimalne plaće u odnosu na prosječnu, Hrvatska se nalazi u sredini tablice.

Kao dodatak, važno je razmotriti i dohodak korigiran za razlike u cijenama, što dodatno pojašnjava stvarnu kupovnu moć radnika u različitim zemljama EU. Unatoč tome što se Hrvatska nalazi među zemljama s višim dohotkom po stanovniku u odnosu na neke od svojih istočnoeuropskih susjeda, razlike u cijenama i dalje utječu na stvarnu percepciju životnog standarda.

S druge strane, istraživanje Međunarodne organizacije rada pokazuje da je neprijavljeni rad u Hrvatskoj s 3 posto među najmanjim u EU, što sugerira određeni stupanj zakonitosti i sigurnosti na tržištu rada.

Uprkos postignućima, postoji niz izazova koji zahtijevaju pozornost. Poboljšanje uvjeta rada, rast plaća u skladu s rastom troškova života te osiguranje veće zaštite radničkih prava i dalje su prioriteti koji zahtijevaju pažljivu strategiju.

POSLJEDNJE DODANO: