Povodom 30. godišnjice sustava Joga u svakodnevnom životu u Split dolazi Svami Vivek Puriđi

Sustav Joga u svakodnevnom životu u Hrvatskoj ove godine obilježava 30. godišnjicu, a tim povodom za vikend u Split dolazi Svami Vivek Puriđi, jedan od dva Europljanina koji ima titulu Mahamandalešvara, najviše priznanje koje može dobiti Sannyasi, odnosno hindu monah. U petak će u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, s početkom u 18 sati, održati predavanje “Meditacija – osobna evolucija” na kojem će objasniti što je meditacija i zašto je ona potrebna.

– Neki univerziteti počeli su govoriti o tome kako su svojim istraživanjima usmjerenim na meditaciju dobili savršene rezultate kako ona djeluje na otklanjanje stresa, na promjenu raspoloženja, kako dobro djeluje na mozak, na kognitivne sposobnosti, kako je dobra za mentalno i fizičko zdravlje te kako nam daje osjećaj suosjećanja s drugima, a to nas na kraju dovodi do toga da postajemo bolji čovjek – kaže Svami Vivek Puriđi.

Meditirati, dodaje, može bilo tko i za to nisu potrebne nikakve predispozicije.

– Svi želimo biti sretni i zadovoljni, a to se danas na zapadu pokušava postići jedino time da kupimo i posjedujemo što je moguće više stvari. To nam može donijeti zadovoljstvo u prvih par trenutaka, ali na kraju opet ostajemo jednako prazni. Svi imamo iskustvo s Božićem i Novom godinom i kupovanjem poklona, ali naše veselje i radost je zapravo u tome da možemo nekome nešto dati. U meditaciji bi mogli osjetiti tu ispunjenost i zadovoljstvo u životu. Meditacija je malo povlačenje. Kada su na moru veliki valovi znamo da su oni samo na površini, a kada zaronimo u dubinu nađemo mir. Tako je i u našem životu. Na površini može biti dosta valova, ali mi u meditaciji nastojimo na trenutak zaroniti u sebe i pronaći mir. Neki govore da je to povlačenje bijeg od stvarnosti, ali to nije točno. To je trenutak u kojem pronalazimo unutarnji mir, osjetimo svoje središte i iz njega djelujemo. Iz tog središta ćemo na kraju znati i što želimo sa svojim životom, ali ne ono što žele drugi ili što je društveno prihvatljivo, već da znamo što mi želimo i da imamo snagu to napraviti – objašnjava Svami Vivek Puriđi.

Nakon predavanja u petak, u subotu će u Pomak centru na Stinicama održati radionicu “Joga u svakodnevnom životu”, disanjem do sklada uma, tijela i duha. Radionica počinje u 9 sati i traje do 13, a cijena ulaznice je 50 kuna. Na radionici će teoretski i praktično upoznati polaznike s važnošću pravilnog disanja i njegovom povezanošću s raznim aspektima života. Jedan od aspekata joge obuhvaća tehnike disanja kojima možemo utjecati na tijelo i um. Polaznici radionice će moći iskusiti dobrobiti prakticiranja pranajame, tehnike kontrole daha koja je između ostalog izuzetno moćna anti-stresna tehnika primjenjiva u svakom trenutku života

– Svako naše raspoloženje ima drugi način disanja, važno je prepoznati da postoji različito raspoloženje koje je povezano s disanjem. Naše tijelo odražava ono što se nalazi u nama, koje je naše stanje svijesti, naše raspoloženje i emocije. Kada to prepoznamo znamo da putem asana, odnosno fizičkih vježbi i putem vježbi disanja možemo djelovati na naše stanje svijesti, raspoloženje i emocije. Joga je nauka o tijelu, umu, duhu i duši. Ona se danas na žalost pretvorila u jedan oblik tjelovježbe, a ona to nije. Ima četiri glavne osnove, a to su da imamo fizičko, mentalno, socijalno i duhovno zdravlje. Pod socijalnim zdravljem mi uvijek želimo napraviti nešto dobro za našu zajednicu bez da postavljamo pitanje što zajednica ili netko drugi može učiniti za nas. Joga u svakodnevnom životu ima i aspekt socijalnog zdravlja, pa imamo i jogu za nezaposlene tako da svi oni koji su sada u takvoj situaciji mogu vježbati bez naknade. Joga sa sobom donosi i niz drugih stvari. Tu je i duhovnost, a ona ne znači da možemo levitirati ili živjeti tisuću godina. Možda je najbolji opis da duhovnost znači biti dobar čovjek, onaj koji drugima ne zadaje probleme već onaj koji drugima olakšava – zaključuje Svami Vivek Puriđi.

POSLJEDNJE DODANO: