Puljak: Princip uzmi ili ostavi uobičajeni je obrazac djelovanja vladajuće kolacije

Gradska vijećnica i nositeljica Inicijative za pametne ljude i pametan grad Marijana Puljak reagirala je priopćenjem na intervju dogradonačelnice Aide Batarelo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Zvuči nemoguće, ali je na žalost istina. Čelni ljudi našeg Grada, oni koji vode njegove financije i privremeno birnu o njegovom funkcioniranju, ne razumiju običan amandman na Proračun.

Naša je Inicijativa, u okviru prijedloga Proračuna za 2014., amandmanom predložila preraspodjelu programske stavke za izradu Strategije razvoja grada Splita, dakle nismo tražili povećanje u Proračunu. Niti je riječ o iznosu od milijun kuna, što je razvidno i u samom amandmanu.  

Princip uzmi ili ostavi uobičajeni je obrazac djelovanja vladajuće kolacije koja uključuje i HGS, okvir u koji nas nisu uspjeli pridobiti.

I naravno da onda ne shvaćaju da mi ne tražimo novac niti posao za sebe jer nam ne pada na pamet, kao njima, iskorištavati Grad i osiromašenu gradsku blagajnu za svoje osobne interese. Omalovažavaju građane lažima jer upravo su oni od nas tražili ruke u Vijeću za svoje uhljebe. Oni jedino poznaju način djelovanja: ‘Mi vama školu ili Strategiju, vi nama glasove”.

A niti ne shvaćaju, ili ne žele shvatiti, da mi školu tražimo za djecu, a Strategiju za budućnost svih građana ovog grada. Kad nismo pristali ni na kakvu političku trgovinu, sustavno nas se proziva po medijima, što samo dokazuje njihov nerad i nemoć da pokrenu projekte u Splitu. Prošlo je skoro godinu dana od lokalnih izbora, ništa se u Splitu nije pokrenulo!

  Što se tiče škole Pazdigrad očito je kako ne poznaju niti osnove upravljanja projektima, koje jasno predviđaju praćenje projekta od početka do njegove realizacije. 

Kao građani Splita i stanovnici Kotara koji školu čekaju već više od 20 godina, tražili smo transparentno izvještavanje o tijeku aktivnosti na mjesečnoj bazi, ne na dnevnoj ili satnoj osnovi. Polažemo na to potpuno pravo. Međutim, odgovor iz Grada samo upućuje na zaključak kako ništa ne rade na izgradnji škole ili skrivaju ono što rade. Jedan grad veličine i važnosti Splita mora iznaći svoja vlastita sredstva za izgradnju škole, a ne moliti novce okolo. 

Da nisu podijelili novce svojim stranačkim i prijateljskim uhljebima bilo bi novca za izgradnju škole i za mnoge druge javne sadržaje.  Smatramo kako su integritet i vjerodostojnost prvi i osnovni principi kvalitetne suradnje te kako u politici osobni interes treba ostaviti kod kuće, u sferi privatnog. Kako vladajuća koalicija na žalost to nije razlučila, osnove za našu suradnju i međusobno razumijevanje jednostavno nije ni bilo – stoji u reakciji.

POSLJEDNJE DODANO: