Leko u Turskoj, Erdogan pozvao na investiranje u Hrvatsku

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se prvog dana službenog posjeta Turskoj s predsjednikom turskog parlamenta Cemilom Cicekom, predsjednikom Abdullahom Gulom, te premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je turske gospodarstvenike pozvao na investiranje u Hrvatsku.Erdogan je tijekom razgovora s Lekom istaknuo da postoje mnoga područja za razvoj gospodarske suradnje između dviju zemalja, te da bi tome mogli pomoći češći bilateralni susreti na visokoj razini.

“Pozivam turske gospodarstvenike da investiraju u Hrvatsku”, rekao je Erdogan.

Osim turizma, istaknuo je i veliki potencijal suradnje u energetici jer ove godine počinje gradnja plinovoda TANAP od Azerbajdžana do Jadranskog mora. Erdogan je rekao kako su Hrvatska i Turska zajedno krenule u pregovore s Europskom unijom, ali da je Hrvatska na tom putu prestigla Tursku.

“Nisu jasni razlozi zbog kojih nas neki koče, ali Turska ne odustaje od cilja da postane članica EU-a”, naglasio je Erdogan, po priopćenju iz Hrvatskog sabora.

Turski premijer je izrazio želju da se u Zagrebu otvori Turski kulturni centar te najavio da će njegova vlada pomoći restauraciju nekoliko povijesnih objekata iz osmanskog razdoblja na području Hrvatske.

Leko je istaknuo da su Hrvatska i Turska prirodno upućene na suradnju te najavio kako će Hrvatska biti zagovornik Turske u Europskoj uniji.

Predsjednik turskog parlamenta Cicek je na sastanku s Lekom istaknuo da je Turska od samog proglašenja neovisnosti Hrvatske podržavala našu zemlju, koju smatra prijateljskom, posebice prilikom ulaska u NATO.

Dodao je da je Turska sretna zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

“Želimo produbiti naše dobre političke i gospodarske odnose, za to postoji velika politička volja u oba parlamenta”, rekao je Cicek.

Upozorio je kako postoje određene birokratske zapreke koje otežavaju poslovanje te se zauzeo da se sastane hrvatsko-turska mješovita gospodarska komisija kako bi pronašla rješenje za lakšu i bolju gospodarsku suradnju. U prvom redu riječ je o viznom režimu.

“Trgovinska razmjena Turske i Hrvatske je oko 400 milijuna dolara na godinu, želja nam je da to bude puno više”, naglasio je Cicek.

Leko je rekao da je Hrvatska iznimno zainteresirana za turske investicije te da koristi sve mogućnosti unutar EU-a kako bi se liberalizirao vizni režim s Turskom.

“Hrvatska je postala članica EU-a, ali nije se odselila s Balkana. Mi ostajemo prijatelji s Turskom, zagovaramo politiku proširenja Europske unije jer je to bitno za mir u Europi, a u tom plemenitom projektu ima mjesta i za Tursku”, rekao je Leko.

Najveće mogućnosti za gospodarsku suradnju Cicek i Leko vide u području turizma, a naglasili su i važnost političke i vojne suradnje u NATO-u kao i dobru kulturnu, obrazovnu i znanstvenu razmjenu.

Turski predsjednik Gul pohvalio je uspjeh Hrvatske u euroatlantskim integracijama.

“Postigli ste od mnogo od proglašenja neovisnosti, a svojom pozicijom na Jadranu i Balkanskom poluotoku iznimno ste bitni za stabilnost cijele regije”, rekao je Gul na sastanku s Lekom.

Predsjednik Sabora ponovio je punu potporu koju Hrvatska pruža europskom putu Turske te zahvalio turskom predsjedniku na političkoj i gospodarskoj potpori koju je Turska pružala Hrvatskoj u najtežim danima nakon proglašenja neovisnosti.

Nakon bilateralnih sastanaka s čelnicima Turske, predsjednik Sabora svečano je otvorio nove prostorije Veleposlanstva RH u Ankari.

POSLJEDNJE DODANO: