NASTAVLJA KAO NEZAVISNI

Josip Markotić progovorio o razlozima izlaska iz MOST-a

Svega nekoliko dana prije izbora za Sabor, Josip Markotić odlučio je umjesto ispred stranke Most, djelovati u splitskom Gradskom vijeću kao nezavisni. U priopćenju za medije je javno progovorio o svojim razlozima za napuštanje MOST-a, naglašavajući razilaženje u vrijednostima i političkim pogledima kao ključni faktor.

Markotić je istaknuo da je njegova odluka izazvala velik interes medija i javnosti te da je, unatoč tome, dosad šutio i nije davao izjave. Međutim, zbog brojnih spinova i neistina koji su se pojavili u medijima o razlozima njegovog odlaska, odlučio je progovoriti javno.

Naveo je da je prije sedam godina, kada je postao gradski vijećnik, imao jasnu predodžbu o tome da sve što radi mora biti tako da se nikada ne zasrami svojih djela niti da se njegova djeca moraju sramiti postupaka njihovog oca. Tijekom svih godina svog političkog angažmana, Markotić je nastojao svoje znanje, vještine, trud i angažman staviti na raspolaganje gradu Splitu, s ciljem doprinosa boljitku svih građana.

Kad sam prije sedam godina postao gradski vijećnik, nisam imao jasnu predodžbu o tome što me sve na tom političkom putu čeka, no vrlo sam jasno znao da sve što budem radio mora biti tako da se nikad ne zasramim svojih djela niti da se moja djeca moraju sramiti postupaka svoga tate. Svih ovih godina nastojao sam kao gradski vijećnik sve svoje znanje, vještine, trud i angažman stavljati na raspolaganje gradu u kojemu živim, trudeći se doprinijeti boljitku svih građana Splita. Koliko sam u tome uspio, ne znam, ali znam da sam se trudio, pokušavao i borio – rekao je.

Markotić je naglasio da, za razliku od mnogih političkih propovjednika koji su od politike napravili unosan biznis, njegov gotovo volonterski politički angažman nije donio nikakvu financijsku korist, već je s njim trpio štetu i zatvorio sebi mnoga vrata. Istaknuo je da nikada nije volio licemjerje, kalkuliranje i ulizivanje te da je to često koštalo, ali da ne žali jer je to bila njegova svjesna i promišljena odluka.

Znam da za razliku od mnogih političkih propovjednika kakvih sam se nagledao i naslušao u politici svih ovih godina, a koji su od politike napravili unosan biznis, moj gotovo volonterski politički angažman, ne samo da mi nije donio nikakvu financijsku korist, nego sam njime trpio štetu i zatvorio sebi mnoga vrata. Nikad nisam volio licemjerje, kalkuliranje i ulizivanje. To me puno puta koštalo, ali ne žalim jer je to bila moja svjesna i promišljena odluka – naglasio je.

Ušavši u MOST s iskrenošću i najboljim namjerama, Markotić je istaknuo da izlazi čista obraza i zahvalan na prilici da se beskompromisno borio i zalagao za javni interes. Međutim, shvatio je da se njegovi pogledi na politiku i vrijednosti dramatično razlikuju od onih u MOST-u te da ta stranka više nije sredina u kojoj može nastaviti svoj put služenja javnom dobru.

U Most sam ušao iskreno i s najboljim namjerama, iz Mosta izlazim čista obraza i zahvalan na prilici da se beskompromisno borim i zalažem za javni interes. Od prvog dana ulaska u politiku do danas, moje vrijednosti, ideali i pogled na politiku kao na priliku služenja općem dobru, ostali su nepromijenjeni. Most je donio odluku kako moj dosadašnji politički angažman i rezultati mog rada nisu dovoljno dobri da bih zaslužio mjesto kandidata na listi za parlamentarne izbore. Istinski iznenađen NAČINOM na koji je to odrađeno, shvatio sam da se naši pogledi na politiku i naše vrijednosti dramatično razlikuju te da Most više nije sredina u kojoj mogu nastaviti svoj put služenja javnom dobru. Most ima svoj način valoriziranja rada i angažmana svojih ljudi i oni najbolje znaju koji se kriteriji tu primjenjuju. Za mene kao političara jedini kriterij uspješnog bavljenja politikom je mogućnost da svakog čovjeka mogu pogledati u oči – objasnio je.

Na kraju, Markotić je izrazio zahvalnost svima koji su poštovali njegove vrijednosti i omogućili mu da ih živi, te svima koji su ga podržavali tijekom njegovog političkog angažmana. Najavio je da će do kraja mandata nastaviti raditi u Gradskom vijeću za dobrobit građana Splita kao nezavisni vijećnik.

Zahvalan sam svima koji su poštivali moje vrijednosti i omogućili mi da ih živim. Na koncu, želim zahvaliti svima Vama koji Ste me svih ovih godina podržavali i koji Ste prepoznali kako je moje djelovanje bilo isključivo u službi općeg dobra. Duboko sam ganut uistinu velikim brojem poruka podrške koje posljednjih dana dobivam od građana Splita. Želim zahvaliti i novinarima koji su pratili moj rad i korektno prenosili vijesti o mom radu te svim kolegicama i kolegama u Gradskom vijeću. Hvala i svim ljudima u Mostu, osobito onima s kojima sam dijelio snove o boljem Splitu i zajednički izgarao za bolji i pravedniji Split. Do kraja mandata nastavljam raditi u Gradskom vijeću za dobrobit građana Splita kao nezavisni vijećnik – zaključio je Markotić.

POSLJEDNJE DODANO: