IZBORNI DAN U HRVATA

Izlaznost do 11:30 sati veća nego prije četiri godine za čak šest posto!

Hrvatska bira 11. saziv Sabora! Od 7 do 19 sati može se glasati na više od 6,5 tisuća biračkih mjesta u državi, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasaju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.

Izlaznost je u 11:30 u Hrvatskoj bila 24,18 posto (747.986 birača), javilo je Državno izborno povjerenstvo s nekoliko minuta kašnjenja od predviđenog vremena. Na prošlim parlamentarnim izborima, i to 2020. godine, do 11:30 glasalo je 18,09 posto birača, što je za čak šest posto manje nego ove godine u isto vrijeme.

U IX. izbornoj jedinici, koja više ne obuhvaća Ličko-senjsku županiju ni sjeverni dio Zadarske, ali su joj dodani krajevi na jugu, izlaznost je 22,07 posto dok je u X. jedinici 23,02 posto. Prije četiri godine u devetoj je izbornoj jedinici u isto vrijeme izašlo 17,89 posto birača, u desetoj njih 19,77 posto s pravom glasa.

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da će na dan izbora, kao što je bio slučaj i na prethodnim izborima, objavljivati podatke o odazivu birača. Podatke o odazivu do 16:30 sati objavit će se u 17 sati.

Izlazne ankete koje na izlazu s biračkih mjesta na izborni dan provode agencije za istraživane javnog mnijenja mediji će objaviti u 19 sati, odmah po zatvaranju birališta.

Na dan izbora, jednako kao i dan ranije, traje izborna šutnja – institut čiji je smisao ostaviti birače da neposredno prije izbora i na izborni dan u tišini srede dojmove, razmisle i donesu izbornu odluku pa ćemo tek reći kako su svoj glas dali i čelnici političkih stranaka i dužnosnici ne navodeći njihova imena.

Državno izborno povjerenstvo u svom je priopćenju napisalo kako je kršenje izborne šutnje to što su “pojedini mediji prenijeli integralne izjave u živo pojedinih izbornih kandidata, odnosno osoba koje neposredno sudjeluju u izbornoj promidžbi”.

Navedene izjave mogu se objaviti večeras iza 19,00 sati, a medije još jednom pozivamo da se pridržavaju izborne šutnje i naputaka Državnog izbornog povjerenstva.

Powered By EmbedPress

POSLJEDNJE DODANO: