JEDINSTVO BEZ GRANICA

Globalna ljubav prema Hrvatskoj: Birači iz Australije do Amerike pokazuju predanost izborima

Izvan granica Hrvatske, glasovi se čuju sve glasnije. Izbori u inozemstvu protežu se tijekom dva dana, obuhvaćajući svjetsku mapu od Australije do Los Angelesa. Prva birališta u Australiji otvorena su u ponedjeljak u 23 sata po lokalnom vremenu, dok će posljednja zatvoriti vrata u 4 ujutro po lokalnom vremenu u Los Angelesu.

U 11. izbornoj jedinici, 222 tisuće i 300 birača registrirano je za sudjelovanje. Dominantno se izdvajaju Mostar, Srbija i Njemačka kao mjesta s najvećim brojem registriranih birača. Unatoč tome, ovi izbori neće obuhvatiti Finsku, Japan, Izrael i Ukrajinu, dok će se glasati u Čileu, Indoneziji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dodatnih 13 i pol tisuća birača koji se nalaze izvan domovine također će sudjelovati u ovom procesu.

Janja iz Los Angelesa za Novu TV ističe svoj entuzijazam rano ujutro, ustajući u 6 sati i putujući dva sata kako bi sudjelovala u izborima.

Ustala sam oko 6 ujutro, putovala sam 2 sata jer je bio promet po ulicama, ali ja sam htjela da dođem i da glasam jer volim Hrvatsku i volim naše ljude.

Marko dijeli isti sentiment, ističući važnost posvećenosti Hrvatskoj bez obzira na geografsku lokaciju:

Za Hrvatsku uvijek treba biti vremena, bez obzira na kojoj adresi i gdje živiš, jer mi smo Hrvati, ali nismo iseljeništvo. Sastavni smo dio svoje domovine.

Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske u Los Angelesu, naglašava interes američkih građana za sudjelovanje u izborima, ističući da je pokriveno 19 saveznih država.

Pokrivamo 19 saveznih država Amerike, ljudi su se javili iz Arizone, Nevade, čak Havaja i nadamo se da će i oni doći glasati. Interes za glasanjem apsolutno postoji – izjavila je Pea.

POSLJEDNJE DODANO: