AFERA LUKA JADRIĆ

Izjava intendanta HNK Split Vicka Bilandžića povodom najavljene kaznene prijave Luke Jadrića

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić osvrnuo se danas na izjavu i kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio bivši član Kazališnog vijeća HNK Split Luka Jadrić, odbacujući optužbu da su neusvajanjem plana nabave u propisanom roku oštećeni porezni obveznici: – HNK Split je postupalo sukladno uobičajenim procedurama, radili smo nabavu sukladno našem financijskom planu koji je usvojen i od KV i od Gradskog vijeća grada Splita, pa ponovno od KV.

Kako nisam još vidio kaznenu prijavu, ne znam točno o kojim se stavkama radi, ali u tom planu nabave su stavke poput nabave klima uređaja iz veljače, nabave šatora za umjetnike za Splitsko ljeto u lipnju, usklađivanja cijena tijekom cijele godine hotelskog smještaja za umjetnike između očekivanih i stvarnih cijena te početka digitalizacije, odnosno kabliranja po kazališnoj zgradi za uvođenje LAN mreže. To su standardne poslovne procedure u HNK Split, i mi smo te interne procedure napravili na vrijeme i dali ih KV-u na usvajanje, rekao je intendant HNK Split Vicko Bilandžić.

Sve skupa mi izgleda kao neki kafkijanski proces, kao zamka. Mislim da je iz njih jasno da je potrebno imati jasan, otvoren i transparentan odnos između uprave i kazališnog vijeća da bi se moglo voditi kazalište, a ne KV koje opstruira rad uprave i onemogućuje normalno funkcioniranje kazališta, izjavio je Bilandžić.

Nastavio je kazavši kako se nada da će uskoro dobiti novo KV s kojim će moći komunicirati na jasan i transparentan način i zajednički raditi na unapređenju svih poslova.

 Sve ovo vrijeme uglavnom izbjegavam reagirati na ove „popratne situacije“ iz dvaju razloga: prvi je – želim se baviti programom, želja mi je da tema razgovora, kad je riječ o kazalištu, bude program, predstave, umjetnici. Drugi je razlog da jednostavno nemamo vremena. Mi smo vrlo organizacijski potkapacitirani, tek stvaramo novu strukturu da bismo mogli napredovat, poručio je Bilandžić.

Na upit zašto se s dostavom plana nabave čekao zadnji tren za slanje, jer KV nije prihvatilo prijedlog uprave o sazivanju elektronske sjednice dva dana prije isteka godine, a fizička nije bila moguća, intendant je odgovorio da svi kazališni djelatnici rade i nedjeljom i praznikom i noću i da mu je žao što KV nije shvatilo tu obvezu da i oni ponekad, kad je potrebno, moraju odraditi nešto na neradan dana.

Svakako je teško funkcionirati u ovim uvjetima, svakodnevno smo u medijima, „rastežu“ nas, s pravom ili bez prava. Neki od kolega nas i napuštaju zbog toga i potpuno ih razumijem, dolaze neki novi koji su spremniji uhvatiti se ukoštac s time, ali spreman sam braniti kazalište i unaprijediti ga i poslovno i umjetnički, rekao je intendant na kraju.

POSLJEDNJE DODANO: