ANALIZA JE U TIJEKU

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dobiva prijavu o novoj vrsti ribe kod Šipana

Danas je kod Šipana pronađena nova riba, a ribari su odmah obavijestili Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu o ovom značajnom otkriću. Primjerak, dugačak 20 cm, još nije analiziran, no za mišljenje smo upitali dr. Branka Dragičevića, višeg znanstvenog suradnika laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, prenosi N1.

Prema riječima dr. Branka  Dragičevića, iako još nije obavljena analiza primjerka, postoji poprilična sigurnost da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Ova vrsta ribe dosad je zabilježena samo u području Albanije, što čini ovo otkriće prvim u hrvatskim vodama. Tetragonurus cuvieri je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svjetskih oceana te u Sredozemnom moru, gdje je smatraju vrlo rijetkom. Što se tiče biologije ove ribe, nije mnogo poznato, ali se zna da se hrani želatinoznim organizmima poput meduza, rebraša i plaštenjaka. Njena nejestivost potvrđena je, a doseže dužinu od otprilike 70 cm, dok je primjerak koji je ulovljen kod nas bio dug oko 20 cm.

Ovo otkriće otvara nova pitanja o ekosustavu Jadranskog mora i naglašava potrebu za daljnjim istraživanjima o raznolikosti i migracijama ribljih vrsta u ovom području. Nova prisutnost vrste Tetragonurus cuvieri u hrvatskim vodama ukazuje na dinamičnost morskog okoliša te može imati važne implikacije na lokalni ribolov i biološku raznolikost.

Foto: N1

POSLJEDNJE DODANO: