JUBILEJ INE

Ina isplaćuje rekordnu dividendu, državi sjeda 107,6 milijuna eura

Nacionalna naftna kompanija Ina, koja ove godine slavi 60. godišnjicu, obilježava jubilej isplatom rekordne dividende svojim dioničarima. Prijedlog o isplati dividende u iznosu od 24 eura po dionici, usvojen od strane članova Nadzornog odbora, treba još formalno potvrditi Glavna skupština Ine, prenosi Poslovni.hr.

Država, koja posjeduje 44,84 posto dionica, očekuje prihod od 107,6 milijuna eura od Inine dobiti, dok će mađarski Mol, s paketom dionica od 49,08 posto, dobiti 117,8 milijuna eura. Manjinski dioničari, među kojima su većinski mirovinski fondovi, dobit će ukupno 14,6 milijuna eura.

Ovo je rekordna isplata dividende u povijesti kompanije, što odražava snažan financijski rezultat Ine. Doprinosi iz neto dobiti za 2023. godinu, koji iznose 212,8 milijuna eura, bit će namijenjeni većim dijelom isplati dividende. Ostatak će se raspodijeliti u zakonske rezerve i povući iz zadržane dobiti iz ranijih razdoblja. Unatoč izdašnoj isplati dividende, važno je napomenuti da sama profitabilnost poslovanja u prošloj godini nije odražena u istoj mjeri. Dobit prije oporezivanja je iznosila gotovo 224 milijuna eura, no zbog primjene poreza na ekstraprofit, Ina je Ministarstvu financija platila oko 81 milijun eura.

Ukupni prihodi Ine u 2023. godini iznosili su 3,83 milijarde eura, od kojih najveći dio dolazi od kupaca u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Također, bilježi se značajan porast prihoda od kupaca u Švicarskoj.

Ina je također provela nekoliko ključnih poslovnih transakcija, uključujući prodaju udjela u tvrtki Terra Mineralna gnojiva i koncesiju u Angoli, što je doprinijelo njezinoj financijskoj stabilnosti. Kadrovske promjene također su zabilježene, s promjenama u menadžmentu kako s Inine, tako i s Molove strane.

POSLJEDNJE DODANO: