HRVATSKI PILOT PROJEKT

Hrvatski građani imaju priliku biti među prvima u svijetu koji testiraju putovnicu putem mobitela

Hrvatski građani imaju priliku biti među prvima u svijetu koji testiraju revolucionarnu digitalnu putnu vjerodajnicu, otvarajući vrata putovanjima budućnosti. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) i tvrtkom AKD, projekt Digitalne Putne Vjerodajnice (DTC) stavlja naglasak na brz i siguran prijelaz granica, najavu dolaska na odredište te visoku razinu pouzdanosti.

DTC predstavlja digitalnu verziju fizičke putovnice pohranjene u mobilnom uređaju, omogućavajući putnicima da unaprijed najave svoj dolazak na destinaciju i znatno skrate vrijeme čekanja na graničnim kontrolama. Testiranje ove inovativne tehnologije provodi se u suradnji s Finskom, dok se paralelno provodi i pilot projekt između Nizozemske i Kanade.

AKD i MUP razvili su komponente sustava za izradu i pohranu DTC-a, integrirajući ih sa sustavom granične kontrole. Građani pozvani su da sudjeluju u projektu preuzimanjem mobilne aplikacije Certilia te dodavanjem valjane putovnice ili eOI u hrvatski mobilni novčanik.

Do sada je više od 14.000 putnih dokumenata dodano u Certilia mobilni novčanik, a preko 600 najava putovanja u treće zemlje poslano je hrvatskoj graničnoj kontroli.

Pilot projekt vrijedan 2,3 milijuna eura financira se sredstvima Europske komisije, a AKD i MUP sudjeluju s partnerima iz Finske. Ovaj projekt predstavlja još jedno uspješno hrvatsko rješenje u području digitalnog tržišta, internetske sigurnosti te globalne interoperabilnosti putnih isprava.

AKD, vodeća tvrtka u razvoju IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, kroz aplikaciju Certilia omogućuje korištenje različitih identifikacijskih isprava poput studentskih, digitalnih i EU zdravstvenih kartica.

Ovaj pilot projekt predstavlja korak prema budućnosti putovanja, pružajući putnicima jednostavno, sigurno i brzo iskustvo prelaska granica.

POSLJEDNJE DODANO: