PRIČE IZ PRAKSE

Hrvatska perspektiva lažnih bolovanja: “Često čujem od kolegica – idem na bolovanje, idem se odmoriti”

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježen izniman broj dana provedenih na bolovanju – više od 19 milijuna, što stavlja pod povećalo pitanje opravdanosti i iskorištavanja tog prava. Unutar ove brojke, neugodna tema su lažna bolovanja, koja se često koriste iz različitih razloga, od izbjegavanja posla do osobnih aktivnosti. Kontrolori su otkrili da je gotovo trećina bolovanja bila neopravdana, a takvi slučajevi posebno su česti uoči praznika ili neradnih dana, prenosi Dnevnik.hr.

Ja dolazim iz poljoprivrednog kraja. Ljudi su uzimali bolovanja da bi rješavali neke poljoprivredne probleme, odnosno radili na poljoprivredi – rekla je Zdravka.

Znam iz vlastitog iskustva od kolegica. Idem na bolovanje, idem se odmoriti, ono, idem na godišnji. Idem na bolovanje, idem na put – kaže Martina iz Zagreba i dodaje da im to prolazi.

Izjave građana, poput Martinine, otkrivaju percepciju da se bolovanje koristi i za neplanirane aktivnosti, poput putovanja ili radova na poljoprivredi. Takvi primjeri samo potvrđuju problematiku lažnih bolovanja, koja stvaraju nepravilnosti u sustavu zdravstvenog osiguranja.

Medicinski stručnjaci, suočeni s ovim fenomenom, ističu da su pacijenti kreativni u traženju izgovora za bolovanje, često navodeći manje ozbiljne zdravstvene tegobe. Ovo uključuje blagu groznicu, probavne smetnje ili glavobolje, koje se često koriste kao opravdanje za odsutnost s posla.

Iako je broj bolovanja manji u odnosu na prethodnu godinu, troškovi ostaju značajni. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdvojio je više od 207 milijuna eura za bolovanja prošle godine, što zahtijeva pažljivo praćenje i upravljanje resursima.

U cilju suzbijanja zlouporaba, HZZO je implementirao nove mjere kontrole bolovanja. Sada kontrolori imaju ovlasti direktno zatvoriti bolovanja, umjesto samo sugerirati izabranim liječnicima. Ova reforma ima za cilj smanjenje lažnih bolovanja i osiguranje da se resursi koriste na najučinkovitiji način.

U konačnici, dok su bolovanja važna za zaštitu zdravlja radnika, ključno je osigurati da se koriste na odgovoran način. Stroža kontrola bolovanja, zajedno s poboljšanim pristupom mentalnom zdravlju, ključni su koraci prema osiguranju integriteta sustava zdravstvenog osiguranja i pravilnoj uporabi resursa u Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: